Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 15.08.2016. 10:30

Javna ponuda za preuzimanje akcionarima emitenta Čistoća a.d. Banjaluka

Izvor: Glas Srpske, 15.08.2016.

"MONET BROKER" a.d. Banjaluka
Kralja Petra I Karađorđevića br.139, Banjaluka
Tel: 051/345-600

mail@monetbroker.com

www.monetbroker.com


U skladu sa članom 5. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava ("Sl. glasnik RS" br. 65/08, 92/09 i 59/13), TRŽNICA d.o.o. BANjALUKA, adresa: Ulica Ive Lole Ribara 4, Banjaluka, kao Ponudilac objavljuje


JAVNU PONUDU ZA PREUZIMANjE


Akcionarima emitenta "Čistoća" a.d. Banjaluka, Braće Podgornika br.2, 78 000 Banjaluka, a kako slijedi:
1. Osnovni kapital emitenta "Čistoća" a.d. Banjaluka (u daljem tekstu: Emitent) iznosi 9.603.944,00 KM, a podijeljen je na 9.603.944 redovnih (običnih) akcija, klase "A", nominalne vrijednosti 1,00 KM.
2. Ponudilac, TRŽNICA d.o.o. BANjALUKA, adresa: Ulica Ive Lole Ribara 4, Banjaluka, na dan objave ove ponude za preuzimanje, vlasnik je 2.510.761 akcija emitenta, koje su redovne akcije, klase "A", nominalne vrijednosti 1,00 KM, što predstavlja 2.510.761 glasova u Skupštini emitenta, odnosno 26,14302 % od ukupnog broja akcija sa pravom glasa u Skupštini emitenta.
3. Ova ponuda se daje svim akcionarima emitenta "Čistoća" a.d. Banjaluka koji su vlasnici akcija koje daju pravo glasa u Skupštini emitenta. Ponudilac se obavezuje da će kupiti svaku akciju koja daje pravb glasa u Skupštini emitenta, pod propisanim uslovima i uslovima objavljenim u ovoj ponudi.
4. Za svaku akciju koja je predmet ove ponude Ponudilac se obavezuje da će platiti iznos od 0,70 KM. Ta cijena je utvrđena u skladu sa članom 15. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i predstavlja višu cijenu od one po kojoj je Ponudilac sticao akcije emitenta u posljednjih godinu dana prije nastanka obaveze za preuzimanje. Prosječna ponderisana cijena akcija na berzi u posljednjih šest mjeseci prije nastanka obaveze za preuzimanje iznosi 0,677 KM, uz ispunjen kriterijum likvidnosti.
5. Ponudilac se obavezuje da će platiti cijenu navedenu u ovoj ponudi za sve deponovane akcije u roku od 10 (deset) dana od dana isteka roka važenja ove ponude. Plaćanje će se vršiti preko KaŠodep banke, prenosom novčanih sredstava sa namjenskog računa Ponudioca, otvorenog kod ove banke na račune ili štedne knjižice akcionara koji su deponovali akcije. Za obezbjeđenje plaćanja deponovanih akcija u postupku preuzimanja, Ponudilac je pribavio neopozivu bankarsku garanciju kod Kaćtibep banke, naplativu na prvi poziv u korist Centralnog registra hartija od vrijednosti a.d. Banjaluka.
6. Berzanski posrednik Ponudioca je Brokersko-dilersko društvo "Monet broker" a.d. Banjaluka, sa sjedištem u ulici Kralja Petra I Karađorđevića 139, privremena adresa poslovanja u ulici Jovana Dučića 23a, 78000 Banjaluka.
7. Depozitar je Centralni registar hartija od vrijednosti a.d. Banjaluka, ul. Sime Šolaje 1, 78000, Banjaluka.
8. Rok važenja ove ponude za preuzimanje je 30 (trideset) dana od dana njenog objavljivanja u dnevnom listu "Glas Srpske".
9. Akcionar koji želi da prihvati ovu ponudu dužan je da akcije koje su predmet ove po-nude deponuje kod depozitara, do isteka roka važenja ponude. Svoje akcije s pravom glasa akcionar deponuje tako da bilo kojem berzanskom posredniku ovlašćenom za poslovanje sa hartijama od vrijednosti daje potpisan nalog za prihvatanje ove ponude koji sadrži: podatke o ponudi za preuzimanje, podatke o akcionaru, podatke o akcijama koje se deponuju, podatke o bankarskom računu ili štednoj knjižici akcionara i potpis akcionara. Obrazac naloga za prihvatanje ponude za preuzimanje akcionar može preuzeti kod svih berzanskih posrednika ovlaštenih za poslovanje sa hartijama od vrijednosti. Akcionar ne može raspolagati akcijama koje je deponovao radi prihvatanja ponude. Istekom roka važenja ove ponude smatra se da je akcionar koji je deponovao akcije prihvatio ovu ponudu. Akcionar može povući deponovane akcije tako da berzan-skom posredniku daje potpisan nalog za odustajanje od ove ponude koji sadrži iste podatke kao i nalog za prihvatanje ponude. Akcionar može povući deponovane akcije samo u slučaju objavljivanja konkurentske ponude za preuzimanje ili ako Ponudilac ne plati akcije u roku za plaćanje navedenom u ovoj ponudi. Povlačenje deponovanih ak-cija smatraće se odustankom akcionara od prihvatanja ove ponude. Akcionar se ne može odreći prava na povlačenje deponovanih akcija.
10. Privredno društvo "TRŽNICA" d.o.o. Banjaluka, u svojstvu Ponudioca, u slučaju uspjeha javne ponude, namjerava preduzeti niz mjera i radnji s ciljem poboljšanja poslovanja navedenog Društva, a zadržavajući pretežni dio postojeće djelatnosti koji se odnosi na vršenje usluge prikupljanja, odvoza i deponovanja komunalnog otpada. Osnovni cilj i namjera Ponudioca je da obezbijedi konkurentnost Društva, s obzirom na to da je Društvo u prethodnom periodu značajno izgubilo tržišnu poziciju u određenim segmentima svoje djelatnosti. Ponudilac planira da kontinuirano minimizira ekološke uticaje na okruženje s ciljem smanjivanja zagađivanja zemljišta, emitovanja štetnih materija u vazduh, smanjivanja upotrebe vode i spuštanje otpadnih voda, primjenjujuđi najbolje dostupne tehnologije radi prevencije zagađivanja. Provođenjem ekoloških ciljeva Ponudilac će nastojati tehnologiju i procese usaglasiti sa svim zakonskim propisima i pravilima ponašanja koji se odnose na ekološki uticaj, kao i kontinuirano obučavati i motivisati zaposlene da svoje zadatke obavljaju na način koji odgovara ekološkoj politici i ciljevima.
Ponudilac planira pokrenuti aktivnosti instaliranja opreme i tehnoloških procesa koji su apsolutno prihvatljivi i sa aspekta zaštite čovjekove okoline, odnosno vršenja ulaganja s kojim bi se postigao i održao visok standard zaštite životne sredine i obezbijedio razvoj i uvođenje potrebnih 180 standarda koji dovode privredno društvo u krug prepoznatljivih i konkurentskih društava u BiH i regionu. Navedenim ulaganjima u Društvu bi se pristupilo otklanjanju i eliminisanju postojećih načina i zaostalih procedura na prikupljanju, deponovanju i uništavanju industri-jskog i otpada koji zagađuje životnu sredinu.
Ponudilac nema namjeru mijenjati sjedište niti smanjivati broj zaposlenih radnika, već će iz postojećih kapaciteta praviti preraspodjelu radne snage radi obavljanja novih djelatnosti, a broj će se i povećavati u zavisnosti od dinamike uvođenja novih djelatnosti.
11. Ponudilac neće kupiti akcije emitenta s pravom glasa na kojima je zasnovan teret (založno pravo, pravo plodouživanja, zabrana raspolaganja i drugi tereti).
12. Ponudilac snosi sve troškove koji proizilaze iz ponude, oez obzira na rezultate preuzimanja, osim troškova prihvatanja ponude za preuzimanje, koje snose akcionari koji su prihvatili ponudu.
13. Za istinitost, tačnost i potpunost podataka objavljenih u ponudi za preuzimanje odgovorna su sva lica koja su učestvovala u izradi ili pripremi ponude za preuzimanje.
14. Za štetu koja je nastala zbog neistinitih, netačnih i nepotpunih podataka u ponudi za preuzimanje solidarno odgovaraju sva lica iz prethodne tačke.
15. Za sve dodatne informacije i objašnjenja o Javnoj ponudi i načinu deponovanja akcija radi prihvatanja ponude i načinu isplate ponuđene cijene, obratite se Brokersko-di-lerskom društvu "MONET BROKER" a.d. Banjaluka na telefon: 4-387 51 345 600, faks: +387 51 345 601.


Ponudilac
TRŽNICA d.o.o. BANjALUKA

zastupan po punomoćniku:

"MONET BROKER" a.d. Banjaluka

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: