Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 16.03.2017. 10:37

Javni konkurs za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energijske efikasnosti za 2017. godinu

Izvor: Akta.ba, 16.03.2017.

Na osnovu člana 27. stav 1., člana 32. Zakona o Fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“ broj: 33/03), člana 7., člana 33. stav 1., člana 34. stav 1., člana 36. Statuta Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“ br: 33/06), odnosnih odredbi Pravilnika o postupku objavljivanja konkursa i o odlučivanju o odabiru korisnika sredstava Fonda („Službene novine Federacije BiH“ broj: 73/10 i 17/15), Pravilnika o uslovima i načinu dodjele zajmova ili pozajmica i drugih sredstava Fonda (Službene novine Federacije BiH broj: 75/10), Pravilnika o dodjeli sredstava iz Revolving fonda za projekte energijske efikasnosti (Službene novine Federacije BiH broj:10/17), te Ugovora o finansijskim uslugama i posredovanju pri dodjeli finansijskih sredstava iz Revolving fonda sa Union bankom, broj: 01-09-5-69-761/2016 od 22.03.2016. godine i Aneksa Ugovora broj: 01-09-2-1659/16 od 28.07.2016. godine, a u vezi sa Programom rada i Finansijskim planom Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za 2017. godinu („Službene novine Federacije BiH“ broj: 14/17), te Odluke Upravnog odbora o raspisivanju Otvorenog Javnog konkursa za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energijske efikasnosti za 2017. godinu broj: UO-01-3-2-6-2/2017 od 14.03.2017. godine Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH raspisuje:

 

OTVORENI JAVNI KONKURS

za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata

energijske efikasnosti za 2017. godinu – JK RFEE 2017

Zahtjevi se zaprimaju do utroška finansijskih sredstava, a najkasnije do

14.07.2017. godine

 

I. PREDMET OTVORENOG JAVNOG KONKURSA

Predmet Otvorenog Javnog konkursa je prikupljanje prijava za dodjelu sredstava iz Revolving fonda putem kredita za projekte energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kao mjera energijske efikasnosti.

Ukupan raspoloživi budžet za ovaj Javni konkurs je 1.670.000,00 KM.

Sredstva iz Revolving fonda se dodjeljuju pod sljedećim uslovima:

• Minimalan iznos kredita po projektu je 25.000,00 KM;

• Maksimalna zaduženost, u bilo kojem trenutku, po korisniku, uključujući sve finansirane projekte iz Revolving fonda je 1.000.000,00 KM;

• Kamatna stopa je fiksna i iznosi 2% godišnje;

• Grace period: maksimalno do 12 mjeseci;

• Kolateral: mjenica i/ili bankovna garancija;

 

1 Otvoreni Javni konkurs je oblik konkursne procedure koji je otvoren je do utroška finansijskih sredstava utvrđenih konkursom ili donošenja Odluke Fonda o zatvaranju istog. Pristigli zahtjevi za finansiranje se evaluiraju u kontinuitetu, po njihovom primitku. Da bi bili odobreni za finansiranje, pored općih moraju zadovoljiti minimalne propisane uslove.

 

• Rok otplate kredita: do 7 godina uključujući i grace period;

• Troškovi obrade zahtjeva iznose 1% od iznosa ukupnog kredita (minimalni trošak obrade 250,00 KM) i fakturišu se direktno korisnik od strane Banke jednokratno unaprijed, nakon odobrenja zahtjeva od strane Fonda;

• Sredstva se realizuju u skladu sa članom 18. stav 2. Pravilnika o uslovima i načinu dodjele zajmova, ili pozajmica i drugih sredstava Fonda;

• Interna stopa rentabilnosti (IRR) projekta kojim se aplicira veća ili jednaka 10%;

• Diskontovani period povrata projekta kojim se aplicira do 10 godina;

• Neto sadašnja vrijednost (NPV) projekta kojim se aplicira veća ili jednaka 0;

U slučaju odobrenja sredstava korisnik ima pravo raspolaganja istim na sljedeći način:

• jednokratno ili

• maksimalno jednom mjesečno do isteka grace perioda odnosno utroška sredstava.

 

Korisnik se na ovaj Javni konkurs može javiti sa više projekata, s tim da je maksimalna zaduženost, u bilo kojem trenutku, po korisniku, uključujući sve finansirane projekte iz revolving fonda do 1.000.000,00 KM. Jednim projektom se smatra jedan objekat/proces/sistem.

 

II. KORISNICI KOJI IMAJU PRAVO NA PODNOŠENJE ZAHTJEVA

Pravo na podnošenja zahtjeva na Otvoreni Javni konkurs imaju pravne osobe registrovane

kod suda ili organa uprave i to:

a) organi i tijela federalne i kantonalne uprave, jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine), ustanove/javne ustanove, te ostali budžetski i vanbudžetski korisnici;

b) privredna društva.

 

Iznimno, u ime korisnika koji nije finansijski samostalan 2 zahtjev za finansiranje putem Revolving fonda podnosi njegov osnivač/organ koji ga finansira, a koji će dalje biti evaluiran u smislu kreditne sposobnosti, sklopiti Ugovor o finansiranju sredstvima Revolving fonda, te vraćati kredit.

 

2 Subjekt koji ima svojstvo pravne osobe i koji je većinskim dijelom finansiran od strane organa uprave (npr. Javne ustanove iz oblasti obrazovanja, kulture, zdravstva i sl.)

 

III. USLOVI ZA KVALIFIKACIJU PROJEKATA

Kvalifikovani projekti energijske efikasnosti su projekti rekonstrukcije, renovacije ili opremanja, sa ciljem investiranja u stalna sredstva, projektovani da smanje potrošnju energije (uz zadržavanje istog ili poboljšanje postojećeg komfora i/ili povećanje efikasnosti proizvodnje industrijskih postrojenja) ili doprinesu povećanju korištenja obnovljive energije na mjestu proizvodnje (obnovljivih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti).

 

Kvalifikovani projekti energijske efikasnosti moraju ispunjavati najmanje jedan od uslova:

• Smanjenje potrošnje ukupne (toplotne i električne) energije najmanje za 20% na godišnjem nivou;

• Smanjenje emisija CO2 najmanje za 20% na godišnjem nivou.

Aktivnosti koje mogu biti predmet finansiranja sredstvima iz Revolving fonda su projekti primjene mjera energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti na postojećim:

a) Nestambenim objektima;

b) Industrijskim procesima;

c) Javnoj rasvjeti;

d) Aktivnostima i procesima u obavljanju komunalnih usluga (sistemi daljinskog grijanja, vodovoda i kanalizacije i sl.).

 

Projekti mogu uključivati mjere koje se odnose na unaprijeđenje arhitektonskograđevinskog, elektro ili mašinskog dijela objekta, instalacija i procesa, javne rasvjete, iskorištenje otpadne toplote, korištenje obnovljivih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti, mjere povećanja efikasnosti na sistemima proizvodnje i distribucije toplotne energije u sistemima daljinskih grijanja, mjere na efikasnosti distribucije vode, te mjere na povećanju efikasnosti rada elektromotornih pogona i transportnih sistema i sl.

Projekti koji nisu u skladu s navedenim aktivnostima neće biti razmatrani.

Predmet prijave na ovaj konkurs ne mogu biti objekti/procesi koji su namjenjeni za dalju prodaju.

Objekti za koje nije riješen imovinsko-pravni status ne mogu biti predmet prijave.

 

Napomena:

Pojam „Industrijski proces“ predstavlja procese koji se odvijaju u industrijskim pogonima, a imaju za cilj stvaranje nove vrijednosti kroz primjenu odgovarajućih tehnologija.

Monitoring ostvarenih efekata u nestambenim objektima javnog sektora i sistemima javne rasvjete će se paralelno vršiti i kroz EMIS platformu. S tim u vezi, svi krajnji korisnici iz javnog sektora moraju biti prijavljeni i evidantirani u EMIS-u najdalje do podnošenja prvog izvještaja o ostvarenim uštedama.

 

IV.USLOVI KOJE KORISNICI MORAJU ISPUNITI

Korisnici sredstava iz Revolving fonda moraju ispunjavati sljedeće uslove:

• Da imaju sjedište na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine;

• Da prihvataju uslove finansiranja projekata za koji se odobravaju sredstva iz Revolving fonda propisana općim aktima Fonda;

• Da podnesu Zahtjev za odobravanje sredstava iz Revolving fonda u skladu sa objavljenim konkursom;

• Da imaju vlasništvo nad nekretninom na/u kojoj se provodi projekat koji je predmet Zahtjeva, u slučaju provođenja mjera EE na/u objektima;

• Udovoljavaju i drugim uslovima utvrđenim konkursom.

 

Korisnici kredita ne mogu biti pravna lica:

• U stečaju ili u postupku likvidacije;

• Koja imaju nepodmiren dug prema federalnim i državnim institucijama, osim ako isti nije reprogramiran važećim dokumentom;

• Koja ne ispunjavaju uslove za otvaranje transakcijskog računa kod Banke komisionara;

• Koja bez prekida posluju kraće od 6 mjeseci i/ili ne posjeduju zvanične finansijske izvještaje;

• Koja imaju iskazan gubitak iznad visine kapitala prema posljednjem zvaničnom bilansu stanja;

• Čiji kapital prema posljednjem zvaničnom bilansu stanja ima vrijednost nižu od iznosa traženog kredita;

• Koja prema CRK izvještaju Centralne Banke Bosne i Hercegovine imaju tekuće plasmane u finansijskim institucijama u kategoriji lošijoj od B (osim u slučaju da obezbijede dokaz o urednom izmirivanju obaveza).

 

V. OBAVEZNA DOKUMENTACIJA ZA SUDJELOVANJE

Dokumentacija koja se dostavlja po ovom Javnom konkursu sastoji se iz obavezne i dodatne obavezne dokumentacije za Fond i obavezne dokumentacije za Banku, i to:

 

Obavezna dokumentacija za Fond:

1. Popunjen Zahtjev za prijavu projekta na Javni konkurs, ovjeren i potpisan (dostupan na službenoj web stranici Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine: www.fzofbih.org.ba) – original;

2. Popunjen Obrazac finansijskog pregleda projekta, ovjeren i potpisan (dostupan na službenoj web stranici Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine: www.fzofbih.org.ba) – original;

3. Popunjen Obrazac dinamičkog pregleda projekta, ovjeren i potpisan (dostupan na službenoj web stranici Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine: www.fzofbih.org.ba) - original;

4. Izjava ovjerena od strane ovlaštenog lica korisnika o prihvatanju uslova finansiranja projekta sredstvima iz Revolving fonda propisanih ovim Javnim konkursom i općim aktima Fonda (dostupna na službenoj web stranici Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine: www.fzofbih.org.ba) - original;

5. Dokaz o registraciji korisnika kod nadležnog suda (aktuelni izvod iz sudskog registra) ili kod nadležnog organa u zavisnosti gdje je subjekt registrovan. Datum izdavanja dokumenta, tj. dokaza o registraciji, ne smije biti stariji od 3 mjeseca od dana podnošenja zahtjeva (osim za dokaz o registraciji federalnih/kantonalnih ministarstava i jedinica lokalne samouprave) - original ili kopija ovjerena od strane nadležnog organa;

6. Uvjerenje o poreskoj registraciji, i to:

a. ID obrazac;

b. PDV broj, za korisnike koji su PDV obveznici, a ako nisu o tome se dostavlja uvjerenje Uprave za indirektno oporezivanje.

Obrasci pod a. i b. se dostavljaju kao originali ili kopije ovjerene od strane nadležnog organa ne starije od tri mjeseca od dana podnošenja Zahtjeva;

7. Izjava ovjerena od strane ovlaštenog lica korisnika da će se pribavljanje usluga/roba/radova izvršiti u skladu sa Zakonom o javnim nabakma (ZJN). Ovu izjavu dostavljaju korisnici koji su obavezni primjenjivati ZJN. U slučaju da se radi o pravnom licu koje nije obavezno primjenivati ZJN, dostavlja se Izjava o istom - originalna ne starija od 30 dana od dana podnošenja Zahtjeva;

8. Izjava ovjerena od strane ovlaštenog lica korisnika da je spreman obezbjediti instrument osiguranja u skladu sa zaključenim ugovorom s Bankom - originalna ne starija od 30 dana od dana podnošenja Zahtjeva;

9. Izjava ovjerena od strane ovlaštenog lica korisnika da nije pod stečajem ili pred likvidacijom, ili ušao u određen aranžman s povjeriocem, ili obustavio ili ograničio poslovne aktivnosti, ili u analognoj situaciji koja proističe iz sličnog postupka u skladu sa relevantnim zakonima i propisima u FBiH – odnosi se na privredne subjekte, original ne stariji od 30 dana od dana podnošenja Zahtjeva;

10. Izjava ovjerena od strane ovlaštenog lica korisnika da nije predmet postupka za proglašenje stečaja, za izdavanje naloga za prisilnu likvidaciju ili postizanje sporazuma/aranžmana s povjeriocima, ili bilo kojeg sličnog postupka u skladu sa relevantnim zakonima i propisima u FBiH – odnosi se na privredne subjekte, original ne stariji od 30 dana od dana podnošenja Zahtjeva;

11. Uvjerenja o izmirenim poreskim obavezama – Poreske uprave FBiH i Uprave za indirektno oporezivanje ne starije od tri mjeseca od datuma prijave na Javni konkurs (uvjerenje UIO se dostavlja samo ako je korisnik PDV obveznik) - original ili kopija ovjerena od strane nadležnog organa. Ukoliko postoji poseban dokument o reprogramiranju otplate duga, isti je neophodno dostaviti.

 

Napomena:

Zahtjev za finansiranje, obrasci finansijskog i dinamičkog pregleda projekta, te Izjava o prihvatanju uslova finansiranja projekta sredstvima iz Revolving fonda moraju biti popunjeni na računaru, na obrascima koji su dostupni na službenoj web stranici Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine: www.fzofbih.org.ba.

Dokumentacija pod rednim brojevima 9. i 10. se dostavlja u vidu izjave u konkursnoj proceduri. U slučaju dodjele sredstava, korisnik je dužan prije potpisivanja Ugovora dostaviti predmetna uvjerenja izdata od strane nadležnog organa, koja nisu starija od 30 dana od dana pismene obavijesti o rezultatima Javnog konkursa.

 

Dodatna obavezna dokumentacija za Fond:

1. Dokaz o vlasništvu nad objektom/sistemom/procesom na/u kojem se provode mjere, ukoliko je navedeno u vlasništvu podnosioca Zahtjeva, ne stariji od 30 dana od dana podnošenja Zahtjeva na Javni konkurs - original ili kopija ovjerena od strane nadležnog organa;

2. Ukoliko objekat/sistem/proces nije u vlasništvu podnosioca Zahtjeva, uz dokaz o vlasništvu (vlasnika) ne stariji od 30 dana od dana podnošenja Zahtjeva, dostaviti i dokaz o aranžmanu s vlasnikom po kojem se stiče pravo na provođenje projekta kojim se aplicira – original ili kopija ovjerena od strane nadležnog organa;

3. Saglasnost nadležnog organa uprave podnosioca Zahtjeva o preuzimanju kreditnog zaduženja, ovjerena i potpisana - original;

4. Ukoliko se radi o provođenju mjera na/u objektima, potrebno je dostaviti detaljni energijski pregled* sa tehno-ekonomskom analizom za mjere, tj. set mjera za koje se aplicira na ovaj Javni konkurs, urađenom od strane pravnog lica ovlaštenog kod Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Isti mora sadržavati i proračune, te precizno iskazane tehničke i finansijske pokazatelje po kojima se vrši evaluacija projekata, a koji su navedeni u poglavlju VII. Vrednovanje projekata ovog Javnog konkursa - original ili kopija;

5. Ukoliko se radi o provođenju mjera u industrijskim procesima, na sistemima javne

rasvjete ili komunalnih usluga potrebno je dostaviti energijski pregled* ili studiju izvodljivosti* sa tehničkom specifikacijom, odnosno predmjerom i predračunom radova/specifikacijom opreme. Isti mora sadržavati i proračune, te precizno iskazane tehničke i finansijske pokazatelje po kojima se vrši evaluacija projekata, a koji su navedeni u poglavlju VII. Vrednovanje projekata ovog Javnog konkursa – original ili kopija;

6. Ovjerena izjava od ovlaštenog lica korisnika da objekat/industrijski proces koji je predmet prijave na konkurs neće biti prodat za vrijeme trajanja otplate kredita, ne starija od 30 dana od dana podnošenja Zahtjeva.

 

Napomena*:

Finansijski i tehnički pokazatelji određeni kroz energijski pregled/studiju izvodljivosti, odnosno navedeni u Zahtjevu, moraju se isključivo odnositi na mjeru/set mjera energijske efikasnosti koja je predmet investicije za koju se aplicira putem ovog konkursa.

Ukoliko je bilo parcijalnog izvođenja mjera povećanja energijske efikasnosti u odnosu na energijski pregled kojim se raspolaže, energijski pregled je potrebno novelirati.

 

Obavezna i dodatna obavezna dokumentacija je uslov učešća i zahtjevi koji ne budu sadržavali istu neće se razmatrati.

 

A. Obavezna dokumentacija za Banku:

1. Rješenje o upisu u sudski registar sa svim izmjenama i dopunama;

2. Aktuelni izvod iz sudskog registra (ne stariji od 30 dana od dana podnošenja Zahtjeva);

3. Statut i odluka/akt o osnivanju;

4. Uvjerenje o poreznoj registraciji kod Porezne uprave - ID broj;

5. Uvjerenje o registraciji obveznika poreza na dodatnu vrijednost - PDV broj;

6. Obavještenje nadležnog zavoda za statistiku o razvrstavanju prema djelatnosti;

7. Uvjerenja nadležne organizacione jednice Porezne uprave/UIO da nema neizmirenih obaveza po osnovu javnih prihoda ili uvjerenja o stanju obaveza;

8. Identifikacioni dokument osnivača;

9. Lične karte i CIPS potvrde o prebivalištu lica ovlaštenih za zastupanje;

10. Zvanični finansijski izvještaji za posljednje tri godine (podrazumijeva godišnje i polugodišnje finansijske izvještaje - ukoliko je društvo obavezno vršiti prijavu polugodišnjih izvještaja); ukoliko je društvo osnovano u periodu koji je kraći od tri godine, potrebno je dostaviti finansijske izvještaje za cjelokupni period poslovanja;

11. Analitički bruto bilans;

12. Pregled potraživanja od kupaca;

13. Pregled obaveza prema dobavljačima;

14. Posljednji Revizorski izvještaj;

15. Kada je Korisnik budžetska institucija umjesto dokumentacije iz tačke 10. Potrebno je dostaviti:

a) Finansijski izvještaji za prethodne tri godine (Bilans stanja, Račun prihoda i rashoda, Godišnji izvještaj o izvršenju budžeta, Odluku o usvajanju izvršenja budžeta);

b) Budžet za tekuću godinu;

c) Zakon o izvršenju budžeta za tekuću godinu;

d) Izvještaj o izvršenju budžeta za tekuću godinu;

e) Posljednji dokument okvirnog budžeta;

f) Pregled zaduženja (krediti, kamate, garancije) sa dospijećem obaveza za servisiranje duga po godinama;

16. Dokumentacija na obrascima Banke (preuzeti sa web stranice Union banke d.d. Sarajevo: www.unionbank.ba):

a) Zahtjev za kredit;

b) Karton deponovanih potpisa;

c) Popunjen upitnik o povezanim licima;

d) Saglasnost za pristup CRK;

e) Izjava ovlašenog lica o nepostojanju računa nad kojim je određena mjera zabrane raspolaganja novčanim sredstvima;

f) Poslovni plan koji uključuje investiranja sa efektima utroška sredstava;

g) Prilog poslovnog plana;

17. Ostala dokumentacija u skladu sa zahtjevima Banke, kao i dokumente za koje Korisnik smatra da su interesantni za Banku.

Dokumentacija pod rednim brojevima 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 i 10 treba biti ovjerena kopija ne starija od 30 dana od dana podnošenja Zahtjeva.

Dokumentaciju pod rednim brojevima 11, 12 i 13, ovjerenu i potpisanu od strane ovlaštenog lica aplikanta, treba obezbjediti sa:

- danom dostavljenih posljednjih zvaničnih finansijskih izvještaja i

- posljednjim danom prethodnog mjeseca u odnosu na dan podnošenja zahtjeva za kredit.

Dokumentacija tražena pod rednim brojem 16 dostavlja se isključivo u originalu.

Korisnici mogu dostaviti i ostale dodatne dokumente koji mogu pružiti dodatne informacije o projektu.

 

VII. VREDNOVANJE PROJEKATA

Vrednovanje i rangiranje projekata pristiglih na Javni konkurs vršit će posebna Komisija koju imenuje direktor Fonda.

Pristigli zahtjevi se ocjenjuju kontinuirano, po prispjeću, do utroška finansijskih sredstava predviđenih Javnim konkursom.

 

Da bi se korisniku odobrila sredstva iz Revolving fonda po ovom Javnom konkursu, potrebno je da korisnik:

a. Ispuni formalno-pravne uslove konkursa;

b. Zadovolji „minimalne uslove za finansiranje“;

c. Dobije pozitivnu ocjenu o bonitetu;

d. Osvoji minimalno 60 bodova po zadanim kriterijima i podkriterijima.

 

Navedeni uslovi su potrebni i dovoljni za odobrenje sredstava po ovom konkursu.

 

Minimalni uslovi za finansiranje su:

1. Projekat zadovoljava kvalifikacione zahtjeve:

- Godišnje smanjenje potrošnje energije najmanje 20%; i/ili

- Godišnje smanjenje emisije CO2 najmanje 20%;

2. Interna stopa rentabilnosti (IRR) projekta je minimalno 10% (IRR≥10%);

3. Diskontovani period povrata investicije je do 10 godina;

4. Neto sadašnja vrijednost (NPV) projekta sa kojim se aplicira je ≥0;

5. Dostavljena je sva dodatna obavezna dokumentacija zahtjevana konkursom.

 

Kompletnost dodatne obavezne dokumentacije za Fond će utvrditi Komisija za stručni pregled zahtjeva, te ukoliko se ustanovi da korisnik nije priložio dodatnu obaveznu dokumentaciju, njegov zahtjev neće se uzeti u razmatranje i neće se stručno bodovati.

Procedura vrednovanja projekata se obavlja u saradnji sa Bankom komisionarom koja cijeni kreditnu sposbnost korisnika. Negativno mišljenje Banke o bonitetu korisnika je ujedno i eliminatorni kriterij u procesu evaluacije.

 

Vrednovanje zahtjeva temeljit će se na ocjeni sljedećih finansijskih, tehničkih i socijalno-ekoloških kriterija i njihovih podkriterija:

A. Finansijski kriterij:

1. Neto sadašnja vrijednost predloženog projekta (NPV);

2. Interna stopa rentabilnosti (IRR);

3. Diskontovani period povrata;

4. Indeks profitabilnosti (IP/NPQV).

 

B. Tehnički kriterij:

1. Procenat ukupne godišnje uštede energije (%);

2. Procenat godišnjeg smanjenja emisije CO2 (%);

3. Pouzdanost tehničkih kalkulacija i parametara.

 

C. Socijalno-ekološki kriterij

1. Smanjenje nivoa zagađenja različitim agensima;

2. Podizanje kvaliteta boravka u objektima/nivoa proizvodnje/usluge/osvjetljenosti;

3. Razvoj nerazvijenih područja;

4. Socijalna osjetljivost korisnika.

 

Za podkriterije iz Pravilnika o dodjeli sredstava iz Revolving fonda za projekte energijske efikasnosti koji ne ulaze u evaluaciju zahtjeva omogućit će se svim podnosiocima zahtjeva linearno dodjeljivanje 60% ocjene podkriterija, a koji će se „vidjeti“ u konačnom zbiru po datom kriteriju.

Komisija razmatra projekte primljene na bazi Javnog konkursa, cijeni ispunjenost uslova i kriterija za odobravanje istih, sačinjava izvještaj s listom projekata i obrazloženom ocjenom, te isti dostavlja na prijedlog direktoru Fonda.

Na prijedlog direktora, Upravni odbor Fonda donosi Odluku o odobravanju sredstava iz Revolving fonda. Rezultati Javnog konkursa biti će objavljeni na službenoj web stranici Fonda www.fzofbih.org.ba, u roku od 15 dana od dana donošenja Odluke.

Nakon donošenja Odluke o odobravanju sredstava te ispunjenja ostalih uslova navedenih u pismenom obavještenju od strane Fonda, korisnik zaključuje Ugovor o kreditu sa Bankom za realizaciju predloženog projekta.

Ukoliko korisnik ne ispuni tražene uslove, odluka za tog korisnika prestaje da važi o čemu se isti obavještava od strane Fonda.

 

VIII. PAKOVANJE I DOSTAVLJANJE PRIJAVA

Prijava za učestvovanje na Javnom konkursu sa kompletnom dokumentacijom mora biti izrađena na način da čini cjelinu u zatvorenoj neprovidnoj koverti, a dostavlja se lično ili putem pošte na adresu:

Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Hamdije Čemerlića 39a

71 000 Sarajevo

 

Umjesto adrese, na koverti zalijepiti popunjenu naljepnicu za kovertu koja se nalazi na web stranici Fonda.

 

Prijava se sastoji iz obavezne dokumentacije za Fond i obavezne dokumentacije za Banku koje je potrebno odvojeno uvezati, a dostavljaju se u zajedničkoj koverti.

Obavezna dokumentacija za Fond (kompletna obavezna i dodatna obavezna dokumentacija) dostavlja se u štampanoj formi, uvezana tvrdim povezom (ukoričena dokumentacija) ili jemstvenikom.

Dijelovi dodatne obavezne dokumentacije, kao što su detaljni energijski pregledi, studije izvodljivosti, tehno-ekonomske analize se ne uvezuju sa obaveznom dokumentacijom za Fond.

Obaveznu dokumentaciju za Banku potrebno je posebno uvezati.

Obavezna i dodatna obavezna dokumentacija za Fond dostavlja se u originalu i jednoj kopiji, izuzev detaljnog energijskog pregleda/studije izvodljivosti koji se dostavljaju u jednom primjerku uz original prijave, a uz kopiju prijave dostavljaju se u elektronskoj formi.

Kopija se dostavlja zajedno s originalom i jasno se naznačuje „original“ i „kopija„ prijave.

U slučaju razlika između originala i kopije, vjerodostojan je original prijave.

Obavezna dokumentacija za Banku dostavlja se u jednom primjerku.

U koverti može biti samo jedan projekat. Ukoliko jedna koverta sadrži više projekata, zahtjev se odbacuje.

 

IX.OPĆE ODREDBE

Zahtjevi za dodjelu sredstava po Otvorenom Javnom konkursu se dostavljaju kontinuirano od momenta objave Konkursa pa do utroška sredstava, a najkasnije do 14.07.2017. godine.

Fond će blagovremeno putem svoje web stranice izvještavati o stanju raspoloživih sredstava po raspisanom Javnom konkursu, te isti zatvoriti.

Zahtjeve koji su podneseni nakon utroška sredstava ili nakon gore navedenog roka, Fond neće uzeti u razmatranje.

Način provedbe konkursa, dodjele i praćenja realizacije sredstava detaljno je opisan u Smjernicama za korisnike sredstava iz Revolving fonda za projekte energijske efikasnosti uspostavljenom u Fondu za zaštitu okoliša FBiH, koje se mogu preuzeti na web stranici  Fonda: www.fzofbih.org.ba.

Dokumenti koji se šalju na Javni konkurs, ne vraćaju se podnosiocu zahtjeva.

Neadekvatno popunjene prijave i nekompletni zahtjevi se neće razmatrati. Fond ne snosi nikakve troškove nastale pripremom, sačinjavanjem i dostavljanjem zahtjeva, te podnosioc zahtjeva nema prava na naknadu bilo kakvih troškova po osnovu učešća na ovom Javnom konkursu.

Sve dodatne informacije vezane za Javni konkurs, mogu se dobiti svakim radnim danom od 10:00 – 14:00h putem kontakt telefona: +387 (0)33 723 680 ili putem e-maila: info@fzofbih.org.ba za dokumentaciju koja se odnosi na evaluaciju od strane Fonda.

Sve dodatne informacije vezane za Javni konkurs, mogu se dobiti svakim radnim danom putem e maila: komisioni.krediti@unionbank.ba za dokumentaciju koja se odnosi na evaluaciju od strane Banke.

 

Direktor

Dr.sci.oec. Fuad Čibukčić

 

1. Tekst Otvorenog Javnog konkursa za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za  finansiranje projekata energijske efikasnosti za 2017. godinu

2. Zahtjev za finansiranje projekta energijske efikasnosti iz sredstava Revolving fonda (Obrazac br. 1_JK RF EE 2017/01)

3. Obrazac za finansijski pregled projekta (Obrazac br. 2_JK RF EE 2017/01)

4. Obrazac za dinamički pregled projekta (Obrazac br. 3_JK RF EE 2017/01)

5. Izjava o prihvatanju uslova finansiranja Projekta sredstvima iz Revolving fonda)

6. Naljepnica za kovertu

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: