Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 20.01.2017. 08:50

Poziv za prijavu projekata za dodjelu malih grantova za podršku Organizacijama civilnog društva koje se bave monitoringom javne uprave na lokalnom nivou

Izvor: Akta.ba, 19.01.2017.

Program malih grantova za organizacije civilnog društva za RJU

 

WeBER projekat raspisuje konkurs za dodelu malih grantova za podršku Organizacijama civilnog društva koje se bave monitoringom javne uprave na lokalnom nivou. Ukupna predviđena sredstva iznose 225.000 evra i ona su namenjena za podršku 30 projekata u iznosu od 5.000 do 10.000 evra (8.500 evra u proseku) od kojih će do 6 biti u podržano u Srbiji, do 6 u Bosni i Hercegovini, do 5 u Albaniji, do 5 u Makedoniji, do 4 na Kosovu i do 4 u Crnoj Gori. Predviđeno trajanje projekata koji će biti odobreni u okviru konkursa je između 6 i 12 meseci. WeBER finansira EU, a sufinansira Kraljevina Holandija. Kompletna dokumentacija za prijavu na konkurs se nalazi u prilogu:

Konkursna dokumentacija (SRB i MNE)
Konkursna dokumentacija (BIH)

Program malih grantova omogućen je kroz aktivnost Program grantova za osnaživanje lokalnog civilnog društva za RJU. Okvirni cilj poziva za Program grantova je u skladu sa specifičnim ciljem Projekta WeBER:  da omogući domaćim organizacijama koje nadziru i prate rad vlasti, organizacijama na lokalnom nivou i medijima da učestvuju u radu na lokalnim pitanjima RJU. Specifični ciljevi Programa grantova su u skladu sa slijedećim rezultatima Aktivnosti WeBER projekta: 1) omogućiti domaćim organizacijama koje nadziru i prate rad vlasti, organizacijama na lokalnom nivou i medijima da učestvuju u monitoringu i zagovaranju RJU; 2) uspostaviti i podržati radne grupe za RJU organizacija civilnog društva na lokalnom nivou.   

 

Cilj Programa grantova je da pruži podršku domaćim OCD, medijima i organizacijama na lokalnom nivou koje aktivno učestvuju u nadzoru i evaluaciji reforme javne uprave. Uz to, Program grantova će omogućiti domaćim OCD, organizacijama na lokalnom nivou i medijima da doprinesu PAR Monitoru (1), zagovaraju reformu javne uprave i na lokalnom nivou te da uspostave lokalne radne grupe za reformu javne uprave za dijalog sa vlastima na lokalnom nivou.

 

Za Program grantova alocirana je ukupna suma od 255.000 EUR, iz čega će biti financirano 30 grantova u iznosima između 5.000 i 10.000 EUR (u prosjeku 8.500 EUR), od čega 6 u Srbiji, 6 u Bosni i Hercegovini, 5 u Albaniji, 5 u Makedoniji, 4 na Kosovu i 4 u Crnoj Gori. Trajanje dodijeljenih grantova je minimum 6 a maksimalno 12 mjeseci.

 

Kako bi bio pogodan za primitak granta, podnositelj mora biti:

- pravno lice;

- neprofitna organizacija;

- organizacija civilnog društva koja radi u jednom ili više tematskih područja od značaja za ovaj poziv za prijavu projekata;

- registrirana u jednoj od zemalja u kojima se projekt provodi (Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo);

- osnovana najmanje jednu godinu prije objave ovog poziva;

- direktno odgovorna za pripremu i upravljanje prijavom, a ne djelovati kao posrednik;

-  posjedovati kompetentne organizacijske i financijske kapacitete.

 

Podnositelji prijava iz navedenih zemalja mogu se prijaviti za dobivanje granta koja ce se ostvariti samo u svojim matičnim zemljama (na primjer: podnositelji prijave iz Albanije, mogu se prijaviti za grantove koje ce se realizovati samo u Albaniji, podnositelji prijave iz Bosne i Hercegovine, mogu se prijaviti za grantove  koje ce se ostvariti samo u Bosni i Hercegovini i slično. Podnositelji prijava iz Albanije ne mogu se prijaviti za dobivanje granta koja ce se ostvariti u  drugoj zemlji ).

 

(1) PAR monitor je alat koji pruža sve sve porebne resurse i metodologiju za neovisan monitoring reforme RJU od strane civilnog društva na ZB. Utemeljen je na inputima nevladinih organizacija koji su utemeljeni na dokazima. Metodologija PAR monitora je utemeljena na odabiru SIGMA principa koji su najpogodniji za praćenje od strane civilnog društva, te na razvoju vlastitih kvalitativnih i kvantitativnih indikatora za mjerenje. Konačno, primjena metodologije PAR monitorane samo da prati napredak RJU u svakoj od zemalja ZB, već i omogučuje regionalno rangiranje na osnovu referentnih vrijednosti za ove zemlje kroz  regionalnu bodovnu tablicu za RJU. Za više informacija pogledati www.par-monitor.org

Rok za podnošenje prijava je 17.03.2017. Projektni tim će poslati potvrdni e-mail, kada zaprimi aplikaciju.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: