Idejni projekt Gradske tržnice u Livnu
OTVORI GALERIJU

Investicije / PROJEKTI

Idejni projekt Gradske tržnice u Livnu

Idejni projekt gradske tržnice u Livnu rađen je kao natječajni projekt koji je raspisala Općina Livno. Projekt predstavlja regeneraciju prostora smještenog u centralnoj gradskoj zoni.

30.11.2014. 15:57 / Izvor: eKapija.ba

Idejni projekt Gradske tržnice u Livnu rađen je kao natječajni projekt koji je raspisala Općina Livno. Projekt predstavlja regeneraciju prostora smještenog u centralnoj gradskoj zoni.

Postojeća namjena prostora također je trgovačka, ali svojim kapacitetom i kvalitetom ne može zadovoljiti potrebe korisnika.

Idejni projekt koncipiran je tako da se prvenstveno zadovolje potrebe sadašnjih i budućih korisnika te da se uvelike poboljša kvaliteta tretiranog prostora, a samim time i okruženja. Cilj projekta bio je osmisliti prostor tako da se pored njegove osnovne namjene, one trgovačke koja je proizišla iz projektnog zadatka, prostoru daju i drugi sadržaji koji će imati direktni utjecaj na zatečeni prostor.

Pored tržnice otvorenog i zatvorenog tipa, planira se formiranje parka sa zelenilom, popločanjem i prostorom za spomenik. Park je okružen postojećim prizemnim objektima kojima se mijenja namjena u uslužne sa prostorima za sjedenje na otvorenom.

Interijer prodajnog prostora nosi arhitektonsku priču koja je koncipirana u dvije razine. Prvu prizemnu razinu čine prodajni prostori sa fiksnim stolovima za prodaju, dok je druga razina namijenjena održavanju raznih priredbi, degustacija  i sajmova sa pripadajućim caffeom i vertikalnim komunikacijama.

Cijeli prostor koncipiran je tako da se omogućuje nesmetan pristup osobama sa invaliditetom. Zadovoljeni su i svi uvjeti po broju parking prostora namjenjenih kako korisnicima ovog prostora, tako i stanarima okolnih objekata.

ecoplan.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije