Turska fabrika za preradu ulja u Vogošći završena, još čeka dozvolu za rad

08.08.2017. 09:21 / Izvor: Akta.ba

Pravne procedure koje se tiču Republike Turske još uvijek nisu riješene kako bi ova investicija mogla da zaživi.

Turska kompanija Starfield&Oils d.o.o., koja je u poslovnoj zoni u Vogošći 2016. godine napravila fabriku za preradu jestivog ulja, još uvijek nije počela sa radom, jer navodno nema sve potrebne dozvole.

Pravne procedure i dozvole koje se tiču Republike Turske još uvijek nisu riješene kako bi ova investicija mogla da zaživi, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba vlasnik kompanije Abdurahman Çesko.

"S obzirom da smo mi turska kompanija, još uvijek nismo dobili sva potrebna odobrenja kako bi se krenulo u zvaničnu proizvodnju. Objekat u kojem se nalazi fabrika je izgrađen ali još uvijek nema odobrenje za puštanje u funkciju. Dozvole koje se odnose na proizvodni proces su riješene i dobijene, ali pravna rješenja odgađaju početak rada. Trenutno smo u procesu završetka i ovih procedura i nadamo se da ćemo kroz tri mjeseca imati sve neophodne dozvole", kazao je Çesko.

Inače, do sada se u ovoj fabrici vršila proizvodnja ulja probnog karaktera.

Çesko kaže kako su u samom probnom procesu nailazili na određene probleme, s obzirom da proizvodnja ulja u našoj zemlji još uvijek nije dovoljno istražena. S obzirom na sve probleme koje su imali, kaže da su zadovoljni i nadaju se da će što prije riješiti sve pravne prepreke i u što većem kapacitetu krenuti u punu i zvaničnu proizvodnju.

Pored jestivog ulja, ova fabrika je značajna i po tome što bi trebala proizvoditi soju. Opremljena je najsavremenijim mašinama za preradu. Prema poslovnom planu, fabrika bi trebala zapošljavati od 80-100 radnika kroz pokretanje proizvodnju rafinisanog ulja, a ima i mogućnost da se pokrene prozvodnja stočne hrane od nus proizvoda.

Iz Općine Vogošća su kazali da je fabrika dobila sve saglasnosti za rad a za koje ona bila nadležna, ali da još uvijek nema informacija kada bi mogla početi sa radom. Dodali su kako podržavaju ovu investiciju koja jedinstvena na ovom području, ali i sve druge investicije na području Vogošće kroz stvaranje potrebne infrastrukture i formiranjem povoljnog okruženja za investiranje.

Podsjećamo, otvorenje ove fabrike najavljivano je za kraj 2016. godine, ali do njega još uvijek nije došlo. Poslovni portal Akta.ba saznao je i da kompanija nije dostavila finansijske izvještaje za prošlu godinu, iako je bila dužna. Kakve dozvole iz Turske koče ovu investiciju, nismo saznali.

I.M

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti