Karijera / LEADERSHIP

Kako odgovoriti na pitanje "Koje su vaše najveće prednosti?"

13.04.2015. 11:12 / Izvor: Lider poslovni tjednik

Pitanje "Koje su vaše najveće prednosti?" čini se kao jedno od jednostavnijih pitanja s kojima se možete susresti na intervjuu za posao. Ujedno je i jedno od najbitnijih.

Ono što poslodavac želi saznati postavljajući to pitanje jest koliko se vaša znanja i vještine poklapaju s potrebama kompanije i koliko odgovarate kvalifikacijama potrebnima za obavljanje ponuđenog posla.

Najbolji način da odgovorite na to pitanje jest da svoje vještine i znanja iznesete na način koji se podudara s potrebnim kvalifikacijama za posao na koji ste se prijavili. Listu suzite na tri do pet najvažnijih kvalifikacija. Osim toga, pripremite i neki primjer iz vašeg poslovnog iskustva gdje vam je neka konkretna vještina pomogla.

Ovo nije situacija u kojoj biste trebali biti skromni. U principu, trebali biste se osjećati ugodno iznoseći argumente o tome zašto ste vi najbolja osoba za neki posao. Ako unaprijed (kao domaću zadaću) pripremite listu svojih prednosti, bit će vam lakše artikulirati odgovor na razgovoru za posao.

Fokusiran i koncizan odgovor sa smislenim argumentima i nekoliko primjera zadivit će svakog poslodavca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera