Pet savjeta za uspješnu freelance karijeru

03.07.2015. 10:37 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Pet savjeta za uspješnu freelance karijeru

Današnji svijet rada obilježava sve veći broj freelance poslova. U SAD-u je jedna od tri osobe zaposlena na taj način.

Današnji svijet rada obilježava sve veći broj freelance poslova. U SAD-u je jedna od tri osobe zaposlena na taj način.

Nije to savršen radni odnos, ali ima svoje prednosti, o čemu govori činjenica da se ljudi najčešće upuštaju u freelancing vlastitim izborom. Nekima je to dodatan izvor prihoda, a drugi freelancaju što ne mogu pronaći stalan posao. Nekima odgovara fleksibilnost, a nekima mogućnost izbora.

Ukoliko razmišljate o freelance poslu, donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli biti od pomoći:

Promovirajte se

Freelanceri moraju od sebe i svog rada stvoriti brend. Pokažite koliko vrijedite – kreirajte vlastitu web stranicu, promovirajte se na društvenim mrežama, započnite blog na kojem ćete se baviti bitnim temama industrije kojom se bavite.

Umrežavanje

Mnogo je freelancera kojima se direktno obraćaju klijenti. Međutim, freelance, kao i svaki drugi biznis, ima 'sušna razdoblja'. Zbog toga je bitno da održavate mrežu kontakata.

Ugovori

Ovo je možda temeljno pravilo – uvijek potpišite ugovor s klijentom prije nego dovršite posao. Prečesta je pojava iskorištavanja freelance radnika, a pravno valjani ugovori vas zaštićuju od takvih praksi.

Organizacija

Freelanceri jako često obavljaju nekoliko projekata istovremeno. Zbog toga je organizacija iznimno važna – procijenite koliko će dugo trajati pojedini poslovi, pratite kako napredujete i vodite računa o plaćanjima.

Fleksibilnost

Freelance radnici se moraju prilagođavati željama i potrebama klijenata, zbog čega moraju biti fleksibilni. Budući da nemaju nadređene, sve ovisi o njima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera