Češke firme traže bh. partnere za saradnju u oblasti energetike

11.06.2015. 13:26 / Izvor: eKapija.ba

Bosna i Hercegovina mora stvoriti pozitivnije poslovno okruženje za dolazak čeških investicija. Česi imaju iskustva sa proizvodnjom energije iz biomase i obnovljivih izvora, i mogu ih prenijeti na BiH, ali je potrebno imati dobru saradnju.

Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini na ovogodišnjem sajmu Energa u Tuzli zastupa šest firmi iz oblasti energetike i tehnologije za eksploataciju ruda, koje traže domaće partnere za saradnju.

Kako je za Poslovni portal eKapija.ba izjavio ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini Jakub Skalnik, energetika u češkoj ekonomiji već dugo igra značajnu ulogu.

"Češka Republika jedan je od velikih proizvođača energije. Energiju izvozimo, a imamo i tradiciju u oblasti rudarstva. Na našem štandu imamo zastupljene kompanije iz oblasti energetike i firme koje se bave eksploatacijom ruda. Jedna naša firma nudi tzv. vozove za rudnike, a tu su I firme koje nude tehnologiju desumporizacije u toku proizvodnje struje, s ciljem stvaranja manjeg zagađenja", rekao je Skalnik.

Naveo je da je prisutna i komopanija koja je prva u BiH isporučila uređaj za proizvodnju energije iz biomase.

Govoreći o dolasku čeških investicija u BiH, Sklanik je podcrtao da naša država mora stvoriti prijateljski naklonjen poslovni ambijent kako bi se ulagalo u energetiku i druge oblasti.

Spomenuo je da se sektor obnovljivih izvora energije u Republici Češkoj snažno razvija, posebno vjetro i solarna energija, te proizvodnja električne energije iz biomase.

Kazao je da Češka Republika bosanskim partnerima može prenijeti iskustva iz oblasti energetike, obnovljivih izvora energije i proizvodnje energije iz biomase, ali da je za uspješnu saradnju potrebno stvoriti uslove.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti