Karijerni put

Početak druge faze obuke uz rad 30 dugotrajno nezaposlenih žena

03.04.2024. 13:46 / Izvor: Akta.ba
UNFPA

Pokretanje druge faze projekta obuke uz rad 30 dugotrajno nezaposlenih žena.

UNFPA, Populacijski fond Ujedinjenih nacija, s ponosom najavljuje pokretanje druge faze projekta obuke uz rad 30 dugotrajno nezaposlenih žena u saradnji s Vladom Republike Češke, dm drogerie markt d.o.o. i Fondacijom Mozaik, nakon uspješno završenog projekta „Osposobljavanje nezaposlenih majki djece predškolske dobi za tržište rada“.

Nadovezujući se na postignuća prethodne faze, koja je bila usmjerena na žene/majke predškolske djece, ovogodišnja inicijativa usmjerena je na žene u dobi od 40 do 49 godina koje nikada nisu bile u prijavljenom radnom odnosu. Ova kategorija stanovništva posjeduje značajan potencijal za dugoročno zapošljavanje, posebno u svjetlu njihove smanjene težnje za iseljavanjem i povećanih uplata doprinosa u fondove penzionog i zdravstvenog osiguranja, a time i smanjenja siromaštva u zemlji.

Odabrane žene će proći opsežan tromjesečni program obuke u dm drogerie markt d.o.o. u cilju povećanja njihove zapošljivosti te da bi se pripremile da postanu dio radne snage. Ova inicijativa usklađena je s predanošću UNFPA postizanju rodne ravnopravnosti unutar radne snage, čime se potiče socioekonomski razvoj zemlje i unapređuju životni uvjeti njenih građana.

Marina Riđić, zamjenica predstavnika UNFPA u Bosni i Hercegovini, naglasila je važnost podrške nezaposlenim ženama, navodeći da smo „Svjesni značajnog potencijala koji više od pola miliona nezaposlenih žena u zemlji možda ima za unapređenje socioekonomskog razvoja. Međutim, za dugotrajno nezaposlene osobe njihovom zapošljavanju treba prethoditi snažan razvoj vještina. Drugim riječima, nije moguće povećati zaposlenost bez odgovarajućih inicijativa za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju. Angažiranjem ove kategorije stanovništva na tržištu rada, ne samo da poboljšavamo socioekonomski razvoj, nego i osiguravamo da dugotrajno nezaposlene osobe imaju priliku da zarade penziju i time smanje nivo siromaštva u budućnosti“.

„Izuzetno smo ponosni da imamo priliku nastaviti rad na ovako važnoj inicijativi. Nadamo se da će državne institucije zadužene za ova pitanja, ali i privatni sektor, prepoznati ovu inicijativu, i prenijeti ovu praksu dalje“, rekao je Štěpán Šantrůček, šef odsjeka za razvojnu saradnju Ambasade Republike Češke u BiH.

Emina Mušinović, članica Uprave dm BiH - istakla je: „Nakon uspješno realizovanog projekta u sklopu kojeg smo zajedno s partnerima podržali 29 majki da u okrilju kompanije prođu tromjesečni program sticanja novih poslovnih vještina potrebnih za izlazak na tržište rada, zadovoljstvo nam je što možemo krenuti korak dalje. Ovoga puta podržat ćemo žene starosne dobi 40 – 49 godina u nastojanju da započnu ili nastave svoj karijerni put.“

Sve zainteresirane žene mogu se prijaviti putem linka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti