Dolazak Lidla u BiH sve (ne)izvjesniji

04.11.2014. 14:06 / Izvor: eKapija.ba
Dolazak Lidla u BiH sve (ne)izvjesniji

U trgovinskom sektoru BiH dešavaju se nagli preokreti. Konzum je preuzeo Mercator, Bingo kupuje Interex i Tuš kako bi sve na kraju prodao međunarodnom diskontnom lancu Lidlu.

Proteklih mjeseci u trgovinskom sektoru BiH dešavaju se nagli preokreti. Konzum je preuzimanjem Mercatora zauzeo vodeće mjesto među stranim trgovačkim lancima u BiH. Ubrzo zatim u javnosti su se pojavile i informacije da Bingo preuzima Interex, Konkurencijsko vijeća je zaprimilo Prijavu koncentracije po kojoj privredni subjekt Bingo d.o.o. Tuzla, namjerava steći kontrolu nad privrednim subjektima C.D.E.B. Trgovačko društvo d.o.o. Sarajevo (Interex) i European Retail Company d.o.o. Bijeljina, o čemu je eKapija.ba ranije pisala.

Vijesti iz trgovinskog sektora nastavile su se prepričavati u kuloarima i dobivati novi epilog. Osim Interexa, Bingo je navodno preuzeo i Tuš kako bi sve prodao Lidl-u koji bi na tržište BiH trebao ući iduće godine.

I pored nedavne potvrde za naš portal od strane Lidla da još uvijek neće ući na tržište BiH, pouzdan izvor tvrdi da će se to ipak desiti iduće godine i da samo ostaje pitanje da li ulazi sa brendom Lidl ili Kaufland.

Muris Pozderac zadužen za trgovinske lance pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH za eKapija.ba kaže kako su velike turbulencije u sektoru trgovine. Međutim što se tiče preuzimanja Tuša od strane Binga sumnja da će Bingo ući u nesigurnu priču jer to do sada nisu radili. Što se tiče dolaska Lidla na tržište BiH kaže kako oni neće doći na nešto što nije uređeno.

"Ukoliko se Lidl odluči da dođe sigurno je da neće ući sa pozicije malog trgovačkog lanca, da će mu trebati određeni kvalitet i pozicija objekata", kaže Pozderac, pojašnjavajući kako bi kupovinom Binga od strane Lidla izgubli najveći domaći lanac u BiH.

Pozderac se osvrnuo i na dešavanja u trgovinskom sektoru u čijoj priči oko kupovine se pominje i Tuš koji je nedavno zatvorio prodavnice u BiH, ostavio radnike na ulici i napravio dug prema dobavljačima od oko 20 miliona KM. Kaže kako Bingo nije kupio Tuš, nešto su pregovarali i logično je da neće napraviti takav potez i uraditi nešto gdje će sigurno izgubiti imovinu koja je blokirana.

"Tuš nema imovine jer je većina objekata pod lizingom tako da su banke vlasnici. Kada dođe do naplate, logično je da će banke biti prve na listi", kaže Pozderac, smatrajući kako postoje i druge stvari i da se radi o smišljenom pokušaju prevare od strane Tuša koji je iskoristio nekvalitetna zakonska rješenja koja su mu to i omogućila.

Dodaje, kako se promjene u trgovini dešavaju u cijelom svijetu, međutim treba da državne institucije na neki način zaštite domaće proizvođače i potrošače, kako se ne bi dešavala situacija slična ovoj sa Tušem gdje je i laiku jasno da se radi o nečasnim radnjama i namjerama.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti