IFC: Set zakona Vlade FBiH u funkciji lakšeg privatnog poslovanja

04.11.2013. 13:31 / Izvor: Fena
IFC: Set zakona Vlade FBiH u funkciji lakšeg privatnog poslovanja

Buševac ističe da je privatni sektor vrlo konkretan i vrlo precizno uočava prilike i rizike. Nažalost, rizici vezani za poslovno okruženje u BiH su još naglašeni, ali koraci ka promjeni ovog stanja se čine.

Nedavno objavljeni izvještaj Svjetske banke i IFC-a Doing Business jasno ukazuje da je neophodno nastaviti raditi na unapređenju poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini, kao osnovnog i neophodnog uvjeta za povećanje ekonomske aktivnosti i privlačenje direktnih stranih investicija.

U tom izvještaju je, recimo, BiH na 174. mjestu po lakoći pokretanja poslovanja, posljednja u odnosu na zemlje regiona zapadnog Balkana, a u društvu Filipina, Centralnoafričke Republike ili Hondurasa.

U izjavi za Fenu šefica ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini Lada Buševac navodi da je jedan od razloga zasigurno i trenutno važeći zakonski okvir, gdje postoje brojne neusklađenosti, koje se u konačnici evidentiraju kao sporost sistema, prevelik broj procedura i preskup postupak.

Buševac ističe da je privatni sektor vrlo konkretan i vrlo precizno uočava prilike i rizike. Nažalost, rizici vezani za poslovno okruženje u BiH su još naglašeni, ali koraci ka promjeni ovog stanja se čine.

"Jedna od važnih inicijativa u tom pravcu jeste usvajanje seta zakona vezanih za tu oblast. Prijedlog Zakona o prekršajima, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, Prijedlog Zakona o inspekcijama, Nacrt Zakona o javno- privatnom partnerstvu i Nacrt Zakona o privrednim društvima, koje je nedavno utvrdila Vlada FBiH jesu sistemski, važni zakoni. Ti zakoni, uz uslov kvalitetne primjene, značajno će utjecati na stvaranje boljeg poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini", istakla je Buševac.

Po njenim riječima, prvi put se pristupilo promjeni i usklađivanju zakona koordinirano, za što treba pohvaliti napore Vlade FBiH i svih sagovornika u procesu konsultacija.

"Naime, upravo ovaj sinhronizovani pristup omogućava unapređenje cjelokupnog okruženja jer se usklađeno mijenjaju postupci, procedure u svim fazama poslovanja, od registracije, početka obavljanja djelatnosti, funkcionisanja društava i njihovih upravljačkih stuktura, do postupka inspekcijskog nadzora i prekršajne politike. Sve izmjene su vođene principima efikasnosti i trasparentnosti", dodala je Buševac.

Naglasila je da će se najavljenim paketom zakona postojeći nedostaci ukloniti, uvest će se jednoobrazna dokumentacija, te jasno propisati rokovi za izvršenje.

Ovakvim unapređenjima, smatra Buševac, vrši se istovremeno i usklađivanje s međunarodnim i posebnim EU standardima. S jedne strane se omogućava lakše i jeftinije poslovanje privatnom sektoru, a s druge jača efikasnost i transparentnost javnih servisa.

"Primjenom ovih zakona očekujemo značajne uštede za privatni i javni sektor. Npr. jedna od važnih izmjena jeste da će se osnivački kapital za privredna društva smanjiti na 1.000 KM, što će uveliko olakšati put za otvaranje novih firmi, a u konačnici i novih radnih mjesta", kazala je Buševac za Fenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti