Natural Food pustio u rad hladnjaču u Željeznom polju vrijednu milion KM

30.04.2015. 10:30 / Izvor: eKapija.ba
Natural Food pustio u rad hladnjaču u Željeznom polju vrijednu milion KM
OTVORI GALERIJU

Kompanija Natural Food d.o.o. Sarajevo jučer je stavila u pogon hladnjaču u Željeznom Polju. Hladnjača ima kapacitet 30 tona dnevnog zamrzavanja i 300 tona skladištenja a vrijednost ove investicije je gotovo milion KM.

Kompanija Natural Food d.o.o. Sarajevo jučer je stavila u pogon hladnjaču u Željeznom Polju. Hladnjača ima kapacitet 30 tona dnevnog zamrzavanja i 300 tona skladištenja a vrijednost ove investicije je gotovo milion KM.

Poseban značaj ovog izuzetnog poslovnog poduhvata predstavlja i činjenica da je realizovan u regiji kojoj je neophodan oporavak nakon vremenskih nepogoda, koje su je prošle godine posebno teško pogodile ovaj kraj. Prokurist kompanije Suvad Hadžić i jedan od suvlasnika kompanije u obraćanju prisutnima osvrnuo se upravo na tu činjenicu:  "Ovo je zaista veliki dan za mještane Željeznog Polja, jer nakon svih nedaća koje su nas zadesile u maju prošle godine, ovo je svjetlo na kraju tunela! Ovom investicijom će se otvoriti nove perspektive za proizvođače jagodičastog voća u našem kraju, te se nadam da će sve ovo biti još jedan dodatni motiv ljudima da se maksimalno ozbiljno prihvate posla i dodatno unaprijede  i prošire svoje postojeće plantaže, te u skoroj budućnosti zasade i nove!"

Sličnim ohrabrujućim riječima punim optimizma prisutnima se obratio i drugi suvlasnik i direktor kompanije Natural Food Goran Papić:  "Ova investicija je naš mali doprinos ovim hrabrim ljudima, s kojima imamo izvanrednu poslovnu suradnju! Nadam se da će ovo otvaranje novih radnih mjesta i proširenje naše suradnje u narednim godinama biti jasan signal i drugim krajevima u BiH da se trud i rad ipak isplate. Želio bih da se zahvalim svim mještanima Željeznog Polja na podršci i da im poželim uspješnu predstojeću otkupnu sezonu".

Koliko je ova investicija značajna za naglasio je i Anton Lovrić, suvlasnik, prokurist i idejni tvorac kompanije: "Ovo je ispunjenje mojih snova, jer kad smo donosili odluku o pokretanju ove investicije, ta odluka i nije izgledala baš racionalno, uzimajući u obzir sva događanja iz maja prošle godine. Klizišta i poplave su gotovo uništile vjeru u bolje sutra ovih ponosnim ljudima, pa se nadam da ćemo im barem malo olakšati život ovom našom investicijom", izjavo je Lovrić.

U nastavku obraćanja, Anton Lovrić je najavio dalje investicije i planove ove mlade i prespektivne kompanije: "Želio bih da najavim i dalje investicije u ovom kraju formiranjem rasadnika u kojem će se proizvoditi kvalitetni sadni materijal jagodičastog i bobičastog voća, čime ćemo dati i dodatni doprinos proširenju nasada u cijeloj BiH, jer treba napomenuti da smo među najkvalitetnijim proizvođačima ove vrste voća u svijetu, te da očekujemo da BiH u narednih par godina uđe u top 10 zemalja po količini proizvedenog bobičastog voća, za šta imamo sve neophodne pretpostavke!"

To potvrđuje i čijenica da je plan kompanije Natural Food za ovu godinu da, zajedno sa sestrinskom kompanijom Bos Agro Food, otkupi gotovo 4.500 tona jagodičastog i bobičastog voća, od čega se samo iz Željeznog Polja planira otkupiti oko 1.000 tona voća.

Natural Food d.o.o. Sarajevo istovremeno gradi i hladnjaču u Vitezu, kapaciteta 60 tona dnevnog zamrzavanja i 1.800 tona skladištenja, u kojoj će biti instalirana i najsuvremenija oprema za preradu, sortiranje i pakiranje smrznutog voća u regionu. Vrijednost ove investicije u objektu i opremi iznosi gotovo 5 miliona KM.

Ovi projekti otvaraju blizu 60 stalnih radnih mjesta u obje hladnjače, dok će u sezoni otkupa biti zaposleno još dodatnih 25-30 sezonskih radnika.

Osim suvlasnika kompanije, prisutnima se obratio predstavnik Nordic Food Groupe Martin Engstrom, premije ZDK-a  Miralem Galijašević, načelnik općine Žepče Mato Zovko i reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

O KOMPANIJI

Natural Food d.o.o. Sarajevo, osnovana 2014. godine je članica NORDIC FOOD GROUP iz Švedske, kao i sestrinska firma Bos Agro Food d.o.o. Sarajevo, koja posluje još od 2004. Osnovna djelatnost kompanija je otkup, zamrzavanje, prerada i pakiranje svih vrsta jagodičastog i bobičastog voća a cjelokupnu proizvodnju izvozi van BiH, između ostalih zemalja u Švedsku, Dansku, Švicarsku, Hrvatsku, Tursku i Austriju. Posjeduje sve neophodne certifikate: BRC certifikat, OK certifikat, Kasher, ISO 9001, koji joj omogućavaju neometan izvoz u sve zemlje EU.

Surađuju sa preko 4.000 koperanata širom BiH, a sestrinska firma Bos Agro Food posjeduje dvije hladnjače, u Bugojnu, kapaciteta 30 tona dnevnog zamrzavanja i 200 tona skladištenja, te u Srebrenici, kapaciteta 80 tona dnevnog zamrzavanja i 2.000 tona skladištenja zamrznutog voća. U Bos Agro Food-u je stalno uposleno do 65 ljudi tokom cijele godine, te još 20-25 sezonski radnika. Obje firme svoje obaveze prema kooperantima izmiruju na sedmičnoj osnovi i po okončanju sezone otkupa a posebno smo ponosni na činenicu da je cjelokupna količina otkupljenog voća je uredno plaćena.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti