Razlog za paniku ili ne: GM sjeme ušlo u BiH preko donacija?

18.06.2014. 11:36 / Izvor: eKapija.ba
Razlog za paniku ili ne: GM sjeme ušlo u BiH preko donacija?

Vodeći svjetski proizvođač genetički modificiranog sjemena, kompanija Monsanto, prošli tjedan donirao je BiH, Srbiji i Hrvatskoj pomoć u njihovom sjemenu.

Vodeći svjetski proizvođač genetski modificiranog sjemena, kompanija Monsanto, donirala je BiH, Srbiji i Hrvatskoj pomoć u njihovom sjemenu. 

Monsanto je, kako je objavljeno na njihovoj stranici, ovaj vikend donirao oko 275.000 eura vrijedno Dekalb  sjeme kukuruza Srbiji, što je dovoljno da se zasadi oko 3000 hektara zemljišta. Dodatno sjeme kukuruza je distribuirano Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, navode iz Monsanto-a.

Ukupna vrijednost doniranog sjemena iznosi oko 445.000 eura za sve tri zemlje.

Osim sjemena kukuruza Monsanto također je donirao oko 75.000 eura sjemena rajčice, krastavaca i kupusa za poljoprivrednike pogođene poplavama u sve tri zemlje.

"Sjeme će pružiti hitnu pomoć kako bi ponovno sijati poplavile polja i vratiti proizvodnju.Nadamo se da će uz našu pomoć malim poljoprivrednicima koji su izgubili svoje usjeve zbog poplava će moći ponovno posaditi u roku od dva tjedna", rekao je José Manuel Madero, predsjednik Uprave Monsanto Europe, Bliskog Istoka i Afrike. 

Ipak, iako je informacija objavljena na službenoj web stranici ove kompanije stručnjaci upućeni u ovu oblast u BiH ne vjeruju da je ovo istina. Prije svega jer su Zakonom o GMO propisane veoma zahtjevne procedure za unošenje genetički modificiranog reprodukcijskog biljnog materijala u okoliš, a navedene aktivnosti mogu odobriti samo na površinama koje će, na prijedlog nadležnog organa, utvrditi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Doc. dr. Fuad Gaši sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu kaže da sumnja da će se ovo sjeme naći na tržištu budući da se pri njegovom prometu moraju proći brojne procedure, pa čak i ako se radi o donacijama. On sumnja da je moguće da se tako nešto dogodi i u Srbiji budući da je i kod njih ilegalno stavljanje u promet proizvoda i sjemena koje sadrže GMO.

Gaši kaže da kompaniji Monsanto nije cilj da nam 'uvali' to sjeme, a da to ne znamo. "Naime, njima je cilj da se na ovom tržištu prihvatimo tu tehnologiju i da se počnu plaćati licence kompanijama koje se bave njegovom prodajom jer to je ono na čemu oni zarađuju. Tako da njima nije u interesu nas prevariti da pojedemo to sjeme", objašnjava Gaši za eKapija.ba.

Govoreći o slučaju sijanja GM kukuruza, koji se dogodio prije nekoliko godina u Hrvatskoj, i koji je uništen kada je otkriven, kaže da je to bilo pitanje vladavine zakona, a ne nekog štetnog utjecaja na okoliš. "Da bi pustiti u okoliš genetski modificirane proizvode morate ispuniti posebne aplikacije i dobiti odobrenje, a svaka parcela koja sadrži GMO usjeve, a koja nije dobila odobrenje za to je je ilegalna, tj. time kršite zakon i zato se uništava", kaže nam on. 

D.Kozina 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti