U lukavačkoj Sodi procurio spremnik s hemikalijama

09.12.2016. 07:36 / Izvor: Akta.ba
U lukavačkoj Sodi procurio spremnik s hemikalijama

Stanovnici Lukavca navode da je nakon ovog incidenta zagađenost još veća, a u zraku se osjetio miris kiseline.

Jučer je lukavačkoj fabrici Sode, došlo je do pucanja spremnika i izlijevanja, zbog čega je ionako pekomjerno zagađen zrak postao još nepodnošljiviji. Kako su lokalnoj TV stanici kazali stanovnici Lukavca, u Lukavcu je  bilo teško disati, a u zraku se osjetio miris kiseline, koji se već oko 16:30 osjetio i u tuzlanskim naseljima Bukinje i Šićki Brod.

Na mjestu događaja intervenisali su lukavački vatrogasci koji su saprali izlivenu tečnost. Informacije smo pokušali dobiti od MUP-a TK i Operativnog centra Civilne Zaštite TK, ali nikog od pomenutih o događaju nije izvjestila niti Fabrika, niti Općinski centar Civilne Zaštite Lukavac, kao što je bilo za očekivati.

Nakon poziva građana Bukinja i Šićkog Broda, potvrđene su informacije o izlijevanju, ali još uvijek nema zvaničnih informacija o kojoj tečnosti se radi. Nezvanično, riječ je o amonijaku. O događaju je obavješten kantonalni tužilac.

Od vlasti je izostala bilo kakva informacija ili uputstvo za ponašanje u situacijama kao što je ova. Tek ljekari apeluju građanima da ne izlaze iz kuća i ne kreću se bez prijeke potrebe, prenosi TV Slon. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti