Ponuda za kupovinu preostalih 10 posto vlasništva u Soda Sisecam Lukavac

19.06.2015. 09:14 / Izvor: Fena
Ponuda za kupovinu preostalih 10 posto vlasništva u Soda Sisecam Lukavac

Ovih dana je obnovljena ponuda za prodaju preostalog dijela kapitala Fabrike sode Lukavac i Sisecam je obnovio svoju ponudu koja će biti razmatrana na Skupštini povjerilaca zakazanoj za 27. juni.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sastao se jučer s pomoćnikom predsjednika hemijske grupe Sisecam Hidayeta Ozdemira, generalnog direktora Sisecam sode Lukavac (SSL) Barisa Cana i direktora ljudskih resursa Sode Vejsila Huremovića koji su ponudili da u okviru stečajnog postupka kupe preostali dio od oko 10 posto vlasništva u kompaniji Soda Sisecam Lukavac d.o.o. Lukavac.

Kako je istaknuto na sastanku, Sisecam je 2006. u postupku privatizacije Fabrike sode lukavac kupio 80 posto udjela u Sodi Sisecam, a u narednom periodu je izvršio sve svoje ugovorne obaveze i dodatnim ulaganjima, dokapitalizacijom svoj udio u vlasništvu povećao na oko 90 posto.

Stečajni upravnik Fabrike sode Lukavac u stečaju je 2010. prvi put ponudio na prodaju preostali dio kapitala Fabrike sode Lukavac, na što je pristigla jedino ponuda Sisecam-a. Ovih dana je obnovljena ponuda za prodaju i Sisecam je obnovio svoju ponudu koja će biti razmatrana na Skupštini povjerilaca zakazanoj za 27. juni.

Ukupna potraživanja povjerilaca iznose oko 76.069.796 KM, u čemu je najveći povjerilac Vlada Kantona s učešćem oko 20 posto.

Gutić je istakao neizvjesnosti naplate ukupnog potraživanja svih povjerilaca i samim tim neophodnosti odricanja svih povjerilaca dijela svog potraživanja.

"Prodaja, odnosno prihvatanje ponude nije u ingerenciji Vlade, iako smo mi najveći povjerioci. Tu odluku mora donijeti Skupština povjerilaca, odnosno procentualna većina u odnosu na ukupno potraživanje. Ipak, mi ćemo u narednom periodu s Pravobranilaštvom TK-a i drugim nadležnim institucijama razmotriti ponudu Sisecama i na jednoj od prvih narednih sjednica Vlade se očitovati po tom pitanju", rekao je Gutić, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije