U roku ispunjena obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici

02.01.2016. 09:38 / Izvor: Akta.ba
U roku ispunjena obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici

Planom je također predviđeno smanjenje sumpordioksida (SO2) za 95 posto, azotnih oksida (NOx) za više od 60 posto te prašine za skoro 90 posto od trenutnih vrijednosti koje emitiraju elektrane u BiH.

Nakon pribavljanja saglasnosti od Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Vlade Republike Srpske, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je jučer na sjednici usvojilo Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP) i dostavilo ga Sekretarijatu Energetske zajednice Evrope prije isteka ove godine, što je  bio krajnji rok za njegovu dostavu.

Time ovaj plan, pripremljen uz podršku Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID), predstavlja jednu od rijetkih obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici koju BiH ispunjava u roku, saopćeno je iz USAID-a.

Implementacija Plana će značajno reducirati zagađenje zraka u BiH, jednu od najjačih prijetnji za zdravlje građana naročito u zimskim mjesecima.

Planom je također predviđeno smanjenje sumpordioksida (SO2) za 95 posto, azotnih oksida (NOx) za više od 60 posto te prašine za skoro 90 posto od trenutnih vrijednosti koje emitiraju elektrane u BiH. Time prednosti implementacije usvojenog plana po zdravlje ljudi i okoliša znatno premašuju investicione troškove od oko 640 miliona maraka.

USAID je u projektu Investiranje u sektor energije pružio tehničku asistenciju Elektroprivredi BiH, Elektroprivredi RS, nadležnim entitetskim ministarstvima te Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na izradi planova za smanjenje emisija za četiri termoelektrane u BiH.

Ovakva pomoć USAID-a u izradi Plana ali i ona u pregovorima s Evropskim Sekretarijatom Energetske zajednice rezultirali su i smanjenjem potrebnog iznosa za investicije od oko 50 miliona KM.

USAID-ov projekt Investiranje u sektor energije je program vrijedan 5,47 miliona dolara a cilj je pomoći BiH u privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta u energetskom sektoru.

Do danas je vlada Sjedinjenih Američkih Država, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti