Austrijanci bogatiji za 16 odsto zahvaljujući EU

23.12.2019. 13:22 / Izvor: Tanjug
Austrijanci bogatiji za 16 odsto zahvaljujući EU

Nakon 25 godina od pristupanja Evropskoj uniji Austrija je, zahvaljujući članstvu u Uniji, bogatija za 16 odsto, pokazuje procjena ekonomskog instituta "Wifo".

Nakon 25 godina od pristupanja Evropskoj uniji Austrija je, zahvaljujući članstvu u Uniji, bogatija za 16 odsto, pokazuje procjena ekonomskog instituta "Wifo".

Svakom Austrijancu će pristupanje EU donijeti 1.000 šilinga, to jest 73 evra, bilo je obećanje koje je dato građanima prije 25 godina, a u stvarnosti situacija je još pozitivnija.

"Austrijanci danas sebi mogu priuštiti za 16 odsto više nego što bi bio slučaj da Austrija nije članica EU", ističe "Wifo".

Zahvaljujući blizini istočne Evrope, Austrija je mogla da profitira više od Finske i Švedske koje su u isto vrijeme pristupile Uniji.

Pozitivnom razvoju najznačajnije je doprinio izvoz u druge države EU, koji je bio, zahvaljujući članstvu, dvostruko veći nego da Austrija nije pristupila Uniji.

Istovremeno je ukidanje carina i drugih trgovinskih prepreka pojeftinilo uvoz, što je sve doprinijelo da nivo cijena bude za 2,4 odsto niži nego kada bi zemlja bila izvan EU.

To sve je vodilo ka tome da realni BDP bude veći za 16 odsto, a normalni za "samo" 13 odsto.

Zapošljavanje bez članstva u EU danas bi bilo za 13 odsto manje, odnosno bilo bi za više od pola miliona manje radnih mjesta, navodi se u analizi.

"Austrija je uspjela da u svoju korist iskoristi geografski položaj i time je veliki ekonomski dobitnik širenja EU na istok", dodaje "Wifo".

Austrijska preduzeća su veoma rano prepoznala potencijale tržišta na istoku Evrope, što je, u poređenju s Finskom i Švedskom, bilo odlučujuće za značajno profitiranje od članstva u EU.

"Wifo" polazi od toga da bi Austrija, i u slučaju širenja EU na zapadni Balkan, ponovo bila zemlja EU koja bi najviše profitirala.

Istovremeno, ekonomski institut ocjenjuje da je cilj širenja na zapadni Balkan 2025. zbog velikog zaostatka u ekonomiji, infrastrukturi i zbog političkih prepreka veoma ambiciozan.

"Wifo" naglašava da je zbog napora Kine u okviru investicionog programa "Jedan pojas, jedan put" bitno veće angažovanje EU u tom regionu, što bi moglo voditi ka pozitivnim impulsima za austrijsku privredu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU