Pandemija teško pogodila austrijsku privredu

26.10.2020. 09:01 / Izvor: Agencije
Pandemija teško pogodila austrijsku privredu

Zbog krize izazvane korona virusom, očekuje se stečaj gotovo 6.000 firmi u narednoj godini i ogromno povećanje javnog duga.

Pandemija korona virusa teško je pogodila austrijsku privredu, a pored već preduzetih mjera, očekuje se u narednoj godini stečaj 6.000 firmi, kao i nastavak trenda visokog broja nezaposlenih.

Austrijski javni dug već ove godine bit će, zbog korona krize, povećan sa 70,5 na 84 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), iduće godine će porasti na 84,8 posto, dok će 2022. godine porasti na novu rekordnu vrijednost od 85 procenata.

Za savladavanje korona krize austrijska Vlada stavila je na raspolaganje 50 milijardi eura, a dobar dio tog novca su, međutim, obaveze i odlaganje poreza, prenosi Tanjug.

U okolnostima ekonomske krize, prouzrokovane pandemijom korona virusa, direktori finansija austrijskih firmi usmjerili su fokus na smanjenje troškova i ubrzanje digitalizacije, a to će kao posljedicu imati da će mnoga preduzeća narednih mjeseci dodatno smanjiti broj zaposlenih, pokazuje istraživanje kompanije Delloite.

Čak 92 posto finansijskih direktora u narednih 12 mjeseci prioritet daju mjerama za smanjenje troškova i proširenje digitalizacije, dok akvizicije ili povećanje investicija u njihovim planovima igraju malu ulogu.

Broj nezaposlenih u Austriji trenutno iznosi 413.241, što je za 71.000 više nego u istom periodu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih zabilježen je sredinom aprila, kao posljedica početka pandemije, sa 588.205 nezaposlenih lica prijavljenih Servisu za zapošljavanje (AMS).

Uslijed korona krize, nedavno je usvojen budžet za iduću godinu, koji predviđa deficit u visini od 6,3 posto BDP-a.

Deficit će ove godine, zbog korone, dostići 9,5 posto BDP-a, naredne godine, kako je planirano, past će na 6,3, da bi 2022. godine došao na 3,5 posto.

Na nivou Evropske unije dogovorena granica od tri posto, prema aktuelnom planu, bit će dostignuta tek 2023. godine, kada je predviđen deficit od minus 1,9 posto.

Osnova budžeta je najnovija prognoza instituta Wifo, prema kojem se, nakon historijske recesije od pada privrednog rasta za minus 6,8 posto, naredne godine očekuje pozitivni privredni rast u visini od 4,4 posto BDP-a.

Ministar finansija Gernot Blumel je istakao da su najveća neizvjesnost za razvoj privrede pandemija i zimski turizam.

Upozorenja za putovanje u Austriju, koja su izrekle mnoge zemlje, teško pogađaju austrijski turizam, jer će izostati posebno važni gosti iz Njemačke.

Istraživanje ekonomskog institucija Wifo upozorava da bi od 2021. godine moglo doći do stečaja 5.500 do 5.800 firmi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti