Kurz će uložiti veto na plan o povećanju EU budžeta

02.02.2020. 16:38 / Izvor: Fena
Kurz će uložiti veto na plan o povećanju EU budžeta

Evropska komisija lobira za porast doprinosa od 1,11 posto bruto domaćeg proizvoda, fiskalno konzervativne zemlje spremne su dati jedan posto.

Evropska komisija lobira za porast doprinosa od 1,11 posto bruto domaćeg proizvoda, fiskalno konzervativne zemlje spremne su dati jedan posto.

"Austrija i ostale države planiraju uložiti veto na dugoročni proračun Europske unije u razdoblju nakon Brexita, ako se planirani doprinosi država neto-uplatiteljica ne umanje ",izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Dok Europska komisija lobira za porast doprinosa u iznosu od 1,11 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), fiskalno konzervativne države poput Njemačke, Austrije i Nizozemske spremne su dati maksimalno jedan posto, prenosi Al Jazeera.

"Ako dođe do predstavljanja tog prijedloga, nećemo ga podržati, a vjerujem da to neće učiniti ni druge države neto-uplatiteljice", rekao je Kurz za austrijske medije, referirajući se na skupinu država koje u proračun uplaćuju više novca nego što ga dobivaju natrag kroz fondove.

Nada se prihvatljivom prijedlogu.Međutim, konzervativni austrijski čelnik dodao je da pregovori još traju.

"Nadam se da će nam biti predstavljen novi prijedlog, koji ćemo biti u mogućnosti prihvatiti", rekao je Kurz.

Odlaskom neto-uplatiteljice Velike Britanije iz EU-a, proračun se smanjuje, istodobno se pojavljuju novi prioriteti, poput migracija i klimatskih promjena.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao je summit čelnika EU-a za 20. februar da bi se dogovorio novi zajednički proračun za 2021-27. godinu.

Michel bi se, sljedeće sedmice, trebao sastati sa 16 čelnika država i vlada, uključujući i Kurza i s njima zasebno razgovarati o temi višegodišnjeg financijskog okvira.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU