EK preporučila otvaranje granica za građane Zapadnog Balkana 1. jula

12.06.2020. 09:24 / Izvor: EurActiv.rs
EK preporučila otvaranje granica za građane Zapadnog Balkana 1. jula

Evropska komisija preporučila je 11. juna ukidanje graničnih kontrola unutar šengenskog prostora do 15. juna.

Evropska komisija preporučila je 11. juna ukidanje graničnih kontrola unutar šengenskog prostora do 15. juna, otvaranje spoljnih granica za zemlje Zapadnog Balkana od 1. jula i postupno otvaranje spoljnih granica za građane ostalih trećih zemalja u skladu sa njihovom epidemiološkom situacijom.

"Komisija preporučuje članicama šengenskog prostora i pridruženih zemalja da ukinu unutrašnje granične kontrole do 15. juna 2020, da produže privremena ograničenja za putovanja u EU koja nisu nužna do 30. juna i da pripreme okvir za postupno otvaranje nakon toga", saopštila je Komisija.

Komisija takođe preporučuje da se ukinu ograničenja za putovanja u EU za građane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije od 1. jula "budući da je njihova epidemiološka situacija slična ili bolja nego što je u EU".

Za ostale treće zemlje Komisija ne preporučuje opšte ukidanje ograničenja jer je zdravstvena situacija u nekima od njih kritična.

Zato se predlaže da se ograničenja ukinu za odabranu grupu zemalja, a selekcija bi trebalo da počiva na objektivnim načelima i kriterijumima, uključujući zdravstvenu situaciju, sposobnost uvođenja mera za suzbijanje zaraze tokom putovanja te recipročnost.

Pri tome bi se u obzir uzimali podaci iz relevantnih izvora poput Evropskog centra za kontrolu i sprečavanje bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

Upravljanje granicama u isključivoj je nadležnosti zemalja članica i Evropska komisija o tome ne može da odlučuje nego samo da preporuči.

Za građane zemalja za koje ostaju restrikcije, Komisija preporučuje da se prošire kategorije putnika koji mogu da ulaze u EU, poput studenata.

"Nakon ukidanja unutrašnjih graničnih kontrola, mi predlažemo jasan i fleksibilan pristup prema ukidanju ograničenja za putovanje u EU od 1. jula. Međunarodna putovanja ključna su za turizam i biznis, za povezivanje porodica i prijatelja", izjavila je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Razlike u tempu otvaranja unutrašnjih granica

Neke zemlje EU su već otvorile svoje granice, uključujući granicu između Austrije i Češke, a neke su najavile otvaranje od 15. juna.

Ipak, ne planiraju sve članice EU da otvore granice za građane EU sljedeće sedmice. Španija i Portugal planiraju da to urade krajem mjeseca, Danska otvara granicu samo prema Njemačkoj, Islandu i Norveškoj, dok neke zemlje, među kojima Mađarska, za sada ostavljaju granice zatvorenim.

Kipar je najavljivao da će napraviti listu zemalja čijim građanima neće dozvoljavati ulazak u zemlju. Poljska će, sa druge strane, otvoriti sve svoje granice sa svim zemljama EU 13. juna, a od 16. juna će dozvoliti međunarodne letove.

Komesarka Johanson je već ranije rekla da se nisu sve zemlje EU saglasile sa kriterijumima za ponovo otvaranje granica za putnike izvan EU.

Međutim, zemlje koje zavise od turizma zalagale su se za brže otvaranje granica, kao što je Grčka, koja je već najavila da će 15. juna otvoriti granice za neke zemlje izvan EU, uključujući Australiju, Kinu i Južnu Koreju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU