Evropska komisija ažurira pravila o dronovima, planira mjere protiv zloupotreba

30.11.2022. 07:42 / Izvor: Agencije
dron

Evropska komisija je u utorak ažurirala pravila o bespilotnim letjelicama u pokušaju da podstakne brzo rastuće komercijalno tržište

Evropska komisija je u utorak ažurirala pravila o bespilotnim letjelicama u pokušaju da podstakne brzo rastuće komercijalno tržište, dok će mjere za borbu protiv zlonamjerne upotrebe dronova biti usvojene u bliskoj budućnosti, prenosi Reuters. 

Dronovi se sve više koriste u poljoprivredi, okolišu, nadzoru, urbanističkom planiranju, sigurnosti i ratovanju, što izaziva zabrinutost u pogledu buke, sigurnosti i privatnosti.

Prema analitičarima, Sjedinjene Države, Izrael, Kina i Turska su četiri najveća svjetska proizvođača dronova.

"Vjerujemo da bi, ako se naša strategija pravilno implementira, tržište dronova moglo vrijediti 14,5 milijardi eura (15 milijardi dolara) do 2030. To bi također moglo stvoriti 145.000 novih radnih mjesta u Evropskoj uniji", rekla je komesarka za transport Adina Valean na konferenciji za novinare.

Komisija je rekla da su potrebne mjere za suzbijanje zlonamjerne upotrebe dronova jer su podložni hakiranju i zloupotrebama.

Ažurirana pravila također izdvajaju područja za sinergiju između civilnih i odbrambenih dronova.

Izvršni odbor EU rekao je da će također postaviti kriterije za dodijeljivanje oznake evropskog pouzdanog drona kako bi se omogućilo korisnicima da sigurno i s povjerenjem upravljaju takvim dronovima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU