ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Suđenje Appleu za monopol po tužbi EU zakazano za 14. februar

11.02.2023. 10:11 / Izvor: Agencije
APPLE

Evropska antimonopolska agencija saopćila je da antikonkurentnske prakse Applea datiraju iz 2015. godine, kada je osnovan Apple Pay.

Američka tehnološka kompanija Apple nastojat će na zatvorenom ročištu zakazanom za utorak, 14. februara, uvjeriti antimonopolska regulatorna tijela Evropske unije da ne blokira pristup konkurenata svojoj tehnologiji koja se koristi za mobilne novčanike, rekli su upućeni izvori.

Saslušanje, kojem će prisustvovati visoki predstavnici Evropske komisije, nacionalni zvaničnici za konkurenciju, rukovodioci Applea i podnosioci žalbi dolazi devet mjeseci nakon što je komisija EU-a za nadzor konkurencije optužila kompaniju za zloupotrebu položaja na tržištu, prenosi Tanjug.

Evropska antimonopolska agencija saopćila je da antikonkurentnske prakse Applea datiraju iz 2015. godine, kada je osnovan Apple Pay.

Evropska unija je optužila Apple za zloupotrebu dominantnog položaja u načinu na koji upravlja aplikacijom Apple Pay tako što ograničava konkurenciju sprečavajući programere aplikacija za mobilne novčanike da pristupe neophodnom hardveru i softveru na svojim uređajima.

Komisija tvrdi da ta praksa ima isključujući efekt na konkurente i dovodi do manje inovacija i manjeg izbora za potrošače mobilnih novčanika na iPhone uređajima.

Apple se na zahtjev Reutersa za komentar pozvao na svoje prošlogodišnje saopćenje u kojem navodi da je Apple Pay samo jedna od mnogih opcija dostupnih evropskim potrošačima koja je osigurala jednak pristup svojoj tehnologiji Near-Field komunikacija (NFC).

Kompanija bi se mogla suočiti s kaznama u iznosu do 10 posto svog globalnog prometa ukoliko bude proglašena krivom za kršenje antimonopolskih propisa.

Plaćanje mobilnim novčanicima znači da korisnik u svom mobilnom telefonu ima instaliranu aplikaciju mobilnog novčanika i da se u tom digitalnom novčaniku nalazi kartica kojom se plaća.

NFC je komunikacija kratkog polja i predstavlja skup standarda za pametne telefone i ostale mobilne uređaje kojima se uspostavlja radio veza između njih.

Apple Pay je aplikacija posredstvom koje je omogućeno mobilno plaćanje i digitalni novčanik kompanije Apple.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU