Dodatno još tri miliona

EU najavila podršku Srbiji od 27 miliona eura

21.02.2023. 15:37 / Izvor: Agencije
srbija

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je da je stalni napredak u vladavini prava ključan za put Srbije ka Evropskoj uniji.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je da je stalni napredak u vladavini prava ključan za put Srbije ka Evropskoj uniji (EU), te najavio podršku od 27 miliona eura i još dodatnih tri miliona eura u vezi s ustavnim zakonima.

Na konferenciji posvećenoj reformi pravosuđa, Žofre je rekao da brzina Srbije na putu ka EU zavisi od slobode medija, kao i od borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da stalni napredak u tom poglavlju treba biti prioritet.

"Evropska unija ostaje na strani Srbije. Vladavina prava je ključni stub svake demokratije i mi smo tu da pomognemo Srbiji", rekao je Žofre.

Govoreći o tome da je Srbija nedavno obilježila Dan državnosti, koji se dovodi u vezu sa donošenjem Ustava iz 1835. godine, kada je uvedeno načelo nezavisnosti pravosuđa, Žofre je istakao da je u skladu s tim načelom najnovija reforma pravosuđa predstavlja ponovno rađanje moderne Srbije.

"Vladavina prava je suštinska vrijednost, a za to je potrebno nezavisno pravosuđe. Reforma pravosuđa je ključna za građane jer može uvesti značajne pozitivne promjene u pravosudnom sistemu", rekao je Žofre.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU