Bregu objavila

Počelo smanjenje cijena rominga između Evropske unije i zapadnog Balkana

03.10.2023. 08:29 / Izvor: Akta.ba
eu

Dodala je da korištenje 1 GB podataka u zemljama Europske unije više neće rezultirati vrtoglavim računom od kojeg zaboli glava.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu objavila je da je počeo oktobar 2023. za koji su obećali kao vrijeme "kada će cijene roaminga padati s lišćem" - i jesu. 

"Zastrašujuće naknade za roaming usluge koje su pratile prekogranična putovanja poslužile su kao grubi podsjetnik da su čak i u našem hiperpovezanom svijetu granice još uvijek važne. Međutim, na Samitu EU - zapadni Balkan koji je održan u Tirani 6. decembra 2022. postignut je značajan sporazum koji će promijeniti ovu paradigmu", istakla je Bregu.

Podsjetila je da je na Samitu 38 telekomunikacijskih operatera iz Evropske unije (EU) i zapadnog Balkana stavilo na papir historijsku Deklaraciju o roamingu koja je otvorila put značajnom smanjenju naknada za usluga prenosa podataka u roaming u između Evropske unije i zapadnog Balkana, a njena primjena počinje od 1. oktobra 2023.

"Uzmimo, naprimjer, državljanina BiH, korisnika jednog od operatera iz te zemlje, koji putuje u Hrvatsku. Ranije je, ukoliko niste kupili jedan od paketa, cijena prijenosa podataka po samo jednom megabajtu, koliko teži jedna fotografija ili dokument srednjeg kvaliteta, iznosila nevjerovatnih 2,09 eura. To znači da bi vas slanje jednog videa srednjeg kvaliteta od 1 GB koštalo 2.090 eura. Ili, ukoliko se nalazite u Grčkoj, to bi iznosilo više od 9.000 eura. No sada, nakon smanjenja cijena, to će iznositi samo 0,017 eura po megabajtu, što predstavlja smanjenje za više od 99 posto", precizirala je Bregu.

Dodala je da korištenje 1 GB podataka u zemljama Europske unije više neće rezultirati vrtoglavim računom od kojeg zaboli glava; umjesto toga, ono neće prelaziti 17 eura sa PDV-om. To nije promjena koja se odnosi isključivo na Hrvatsku već na sve zemlje Evropske unije, te Švicarsku, Tursku i Veliku Britaniju.

"Ovo je istinska promjena kako za građane iz ovog regiona, tako i za naše najmilije koji žive u zemljama Evropske unije. Ona osnažuje i građane Evropske unije i građane zapadnog Balkana da premoste udaljenosti, te predstavlja suštinsku promjenu u načinu na koji se povezujemo s Evropom", kazala je Bregu, saopćeno je iz RCC-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU