Popunjena skladišta

EU čuva dvije milijarde kubika plina u ukrajinskim skladištima

02.11.2023. 08:52 / Izvor: Agencije
Plin

Evropska unija je, zbog popunjenosti svojih skladišta, počela razmještati viškove zaliha plina u Ukrajini.

Evropska unija je, zbog popunjenosti svojih skladišta, počela razmještati viškove zaliha plina u Ukrajini, gdje se trenutno nalazi više od dvije milijarde kubnih metara plina koji pripada preduzećima iz EU-a.

Kako prenosi Financial Times, Ukrajina je, uprkos borbama u ovoj zemlji, postala zanimljiva destinacija za skladištenje plina, pošto kupcima nudi jeftine tarife i oslobađanje od carine na tri godine, što omogućava da se plin lako ponovo uveze u EU.

Prema ukrajinskoj energetskoj kompaniji Naftogaz, skladišta plina se nalaze duboko pod zemljom, uglavnom na zapadu Ukrajine i daleko od linije fronta, prenosi Tanjug.

Cilj Brisela dostignut sredinom augusta

Udruženje operatera plinske infrastrukture Evrope (GIE) je saopćilo da popunjenost plinskih skladišta u Evropi 30. oktobra iznosi 99,24 posto.

Cilj Brisela je bilo da popuni skladišta plinom na 90 posto do 1. novembra, ali on je dostignut već sredinom augusta.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je ranije saopćila da bi Evropa mogla popuniti gotovo 100 posto svojih skladišta plina, ali hladna zima bi, uprkos tako visokim zalihama, mogla dovesti do nestabilnosti na tržištu.

IEA navodi da bi rezerve plina u evropskim skladištima mogle do kraja sezone grijanja pasti ispod kritičnog nivoa od 20 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU