Prihod za fond za sanaciju štete

Grčka vlada podiže cijene turističkih taksi

23.11.2023. 10:24 / Izvor: seebiz.eu
grčka

Grčka vlada namjerava podići turističke takse i usmjeriti očekivani prihod od 600 miliona eura u fond za sanaciju štete koju izazivaju klimatske promjene.

Grčka vlada namjerava podići turističke takse i usmjeriti očekivani prihod od 600 miliona eura u fond za sanaciju štete koju izazivaju klimatske promjene, prema riječima premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Turistička taksa za najjeftinija noćenja u apartmanima bit će podignuta s 0.50 na 1.50 eura po noćenju, izvijestili su mediji, a za noćenja u hotelima s pet zvjezdica s četiri na deset eura po noćenju.

Premijer je izjavio da će im prioriteti u planu brze pomoći biti "najbrža moguća mobilizacija za spašavanje života u katastrofama s kojima ćemo se suočiti u budućnosti, osiguravanje finansijskih sredstava i sveobuhvatan plan obrane od klimatske krize".

Grčku su i ove godine ponovo poharali veliki požari prisilivši vlasti u srpnju na evakuaciju oko tisuća turista s otoka Rodosa u roku od samo nekoliko sati.

Mitsotakis je također rekao da vlada namjerava osigurati 3.3 milijarde eura za sanaciju štete koju su ovog ljeta izazvale poplave u Tesaliji.

Novac bi trebao biti pribavljen iz fondova Europske unije i iz proračuna.

Jake kiše na početku rujna izazvale su pak poplave u Tesaliji u kojima je stradalo 17 osoba.

Uginule su desetine hiljada životinja i uništene su kuće, ceste, mostovi, poljoprivredno zemljište i usjevi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU