11. kvartal zaredom

Hrvatski BDP porastao u trećem kvartalu za 2,8 posto

28.11.2023. 13:20 / Izvor: Agencije
BDP

Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatska ekonomija porasla je i u trećem tromjesečju ove godine, što je 11. kvartal zaredom.

Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatska ekonomija porasla je i u trećem tromjesečju ove godine, što je 11. kvartal zaredom, i to za 2,8 posto na godišnjem nivou, brže nego u prethodnom kvartalu.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju realno porastao 2,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

To je brži rast nego u drugom ovogodišnjem tromjesečju, kada je BDP porastao 2,6 posto, ali i 11. uzastopni kvartal da hrvatska ekonomija bilježi rast.

Rast brži u odnosu na EU

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, ekonomija je u trećem tromjesečju ove godine porasla tri posto na godišnjem nivou, a 0,3 posto na kvartalnom nivou.

Time je rast hrvatske ekonomije brži u odnosu na prosjek u Evropskoj uniji, konstatira Hina.

Eurostat je nedavno objavio da je u proteklom tromjesečju ekonomija Unije, prema sezonski prilagođenim podacima, stagnirala u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjem nivou porasla za 0,1 posto.

Ekonomija eurozone je, istovremeno, u trećem tromjesečju pala za 0,1 posto na kvartalnom, a porasla za 0,1 posto na godišnjem nivou.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU