Vlada alarmirana

Najveći francuski sindikat poljoprivrednika danas blokira Pariz

29.01.2024. 08:05 / Izvor: Nezavisne novine
pariz

Poljoprivrednici protestuju i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i izvoznika hrane.

Francuski poljoprivrednici najavili su da će danas više od 600 traktora blokirati osam autoputeva koji povezuju Pariz sa ostatkom Francuske.

Vlada je najavila da će 15.000 pripadnika policije biti mobilisano da spriječi ulazak traktora u "Pariz i veće gradove", prenosi BFM TV.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanen razgovarao je juče sa najbližim saradnicima o odgovoru policije na prijetnje nezadovoljnih poljoprivrednika.

Darmanen je dao instrukcije pojedinim službama da rasporede značajan odbrambeni sistem kako bi spriječili bilo kakvu blokadu aerodroma i svaki ulazak poljoprivrednika u glavni grad.

Iz policije poručuju da će djelovati umjereno i da će intervenisati samo u slučaju krajnje nužde, ukoliko bude ugrožen integritet ljudi, ili javne ili privatne zgrade budu izložene ozbiljnoj šteti.

Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju zbog niskih otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, kao i poljoprivrednici širom Evrope.

Farmeri su blokirali puteve u dijelovima Francuske prošle sedmice zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cijena.

Poljoprivrednici protestuju i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i izvoznika hrane, posebno i zbog sporazuma sa južnoameričkim blokom Merkosur, koji je još u fazi izrade, a za koji tvrde da će takođe datgi doprinos nelojalnoj konkurenciji na tržištu.

Vlada je u petak odustala od planova za postepeno smanjenje državnih subvencija za dizel za poljoprivrednike, a najavila je i mjere za smanjenje finansijskih i administrativnih taksi sa kojima se farmeri suočavaju.

Najveći francuski sindikat poljoprivrednika FNSEA saopštio je, međutim, da će nastaviti proteste.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU