negativan utjecaj

EU zatražila od Kosova odgodu roka za provedbu odluke o suspenziji dinara

29.01.2024. 14:29 / Izvor: Agencije
eu

Europska unija zatražila je od Kosova odgodu roka za provedbu odluke kosovske Središnje banke o suspenziji dinara u platnom promet.

Europska unija zatražila je od Kosova odgodu roka za provedbu odluke kosovske Središnje banke o suspenziji dinara u platnom prometu od 1. veljače.

Glasnogovornik EU Peter Stano rekao je da Srbija i Kosovo trebaju riješiti ovo pitanje u okviru dijaloga uz posredovanje Bruxellesa­, a odgađanje odluke omogućilo bi rješavanje potencijalnog negativnog utjecaja na srpsku zajednicu na Kosovu.

"EU je primila na znanje uredbu Središnje banke Kosova o korištenju gotovine, čiji je cilj smanjiti krivotvorenje, održati financijsku stabilnost i povećati transparentnost cirkulacije gotovine na Kosovu. Međutim, ovo izaziva zabrinutost zbog utjecaja koji će imati na zajednice sa srpskom većinom, posebno na škole i bolnice, za koje se u ovom trenutku ne čini prikladnim nikakav alternativni proces. Uredba također ima izravan utjecaj na svakodnevni život velike većine kosovskih Srba, koji primaju isplate i financijsku pomoć od Srbije”, rekao je Stano u izajvi za medije.

Službeni Beograd zatražio je podršku Europske unije kao medijatora u dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, a posebni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je nakon toga izjavio kako se nada da će biti postignuto rješenje koje neće dodatno otežavati dijalog.

Zabrinutost zbog isključivanja dinara iz platnog prometa na Kosovu izrazi je i SAD koji je pozvao Kosovo da preispita spomenutu odluku koja bi mogla negativno utjecati na srpsku zajednicu

Stano je kazao u ponedjeljak da su današnji Lajčakov posjet Srbiji i u utorak Kosovu dio njegovog svakodnevnog rada u nastojanju da pomogne stranama kako bi napredovale u procesu normalizacije međusobnih odnosa.

Sjedinjene Američke Države, kao i druge zemlje Italija, Njemačka, Francuska i Britanija tzv. Zemlje Kvinte zatražile su odgodu primjene uredbe kosovske središnje banke o gotovinskom plaćanju.

Kosovska središnja banka objavila je ranije da će od 1. veljače jedina dopuštena valuta na Kosovu biti euro, čime se dinar isključuje iz platnog prometa.

Platni promet Srbije u kontinuitetu funkcionira na Kosovu i nakon ratnih sukoba 1999. u većinski srpskim sredinama, a dinari su posredstvom Trezora Srbije u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim djelatnostima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU