Četiri velike elektrane

Njemačka ulaže 16 milijardi eura za nove gasne elektrane

06.02.2024. 16:04 / Izvor: Dnevni evropski servis
eu

Ta postrojenja bi u budućnosti mogla da rade i na hidrogen.

Njemačka će potrošiti 16 milijardi eura za izgradnju četiri velike elektrane na prirodni gas kako bi zadovoljila tražnju struje.

Ta postrojenja bi u budućnosti mogla da rade i na hidrogen.

Zvanični Berlin saopštio je da nova strategija dolazi "pored dosljednog širenja obnovljive energije" i ključna je za obezbjeđivanje stabilnog snabdijevanja strujom, "čak i kada nema mnogo sunca ili vjetra", prenio je Politiko.

Vladajuća koalicija donijela je odluku poslije pregovora kancelara Olafa Šolca iz Socijaldemokratske partije i ministra ekonomije Roberta Habeka iz partije Zelenih.

Sporazum podrazumijeva mehanizam za povećanje kapaciteta zasnovan na tržištu radi povećanja proizvodnje struje do 2028.

Vlada je za elektrane na gas, koji je fosilno gorivo, navela da su "moderne, veoma fleksibilne i dobre za klimu" jer će biti sposobne za prelazak na upotrebu hidrogena iz obnovljivih izvora, preneo je Politiko.

Projektovano je da elektrane proizvode do deset gigavati struje a tenderi za projekte bit će uskoro objavljeni.

Njemačka energetska kompanija Uniper, za koju se očekuje da bude uključena u projekat, saopštila je da joj je "laknulo" što je koalicija postigla politički konsensus o novim kapacitetima dodajući da je "potrebna hitna akcija jer će proces odobravanja i izgradnja elektrana i skladišta trajati nekoliko godina".

Međutim, ekološke grupe i dalje su skeptične i Grinpis za strategiju kaže da predstavlja "savršeni primjer kako je pompa oko hidrogena samo dimna zavjesa za više fosilnog goriva".

Slične šeme u EU izazvale su nezdovoljstvo klimatskih aktivista.

Tako je francuski energetski džin Engie dobio odobrenje za gradnju elektrane na gas od 500 megavati u Holandiji iako su građani grada u blizini budućeg postrojenja potpisali peticiju u kojoj se tome protive.

U kompaniji Engie tvrde da će elektrana, koja će biti na mjestu bivše na ugalj, biti "hibridna" i da u budućnosti može da pređe na hidrogen.

Njemačka je posljednja tri nuklearna reaktora zatvorila u aprilu 2023. uprkos upozorenjima da to nosi rizik od veće upotrebe fosilnog goriva.

U izvještaju berlinske klimatske agencije iz 2023. navodi se da Njemačka vjerovatno neće ostvariti cilj smanjenja emisije gasova sa efektima staklene bašte za 65% do 2030.

Šolc je u septembru odbacio pozive iz svoje koalicije da ponovo pokrene reaktore zbog energetske krize.

Rekao je: "Nuklerna energija je završena".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU