Više kamatne stope

Evropske banke su u najdužem nizu pobjeda od prije krize

03.04.2024. 09:24 / Izvor: Bloombergadria.com
EU

Evropski indeks banaka Stoxx 600 zabilježio je rast od 13 posto u prvom kvartalu.

Više kamatne stope učinile su čuda za evropske bankarske dionice, koje su u najdužem nizu dobitaka od prije globalne finansijske krize 2008.

Evropski indeks banaka Stoxx 600 zabilježio je rast od 13 posto u prvom kvartalu i rastao je šest kvartala zaredom prvi put od 2006. Italijanski i španski zajmodavci kao što su UniCredit SpA i Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA prednjačili su u napretku.

Veće dividende i otkupi dionica, kao i povećana dobit, podržali su sektor, neutralizirajući zabrinutost u vezi s budućim smanjenjem stopa. A budući da su terminski višestruki omjer cijene i zarade još uvijek oko 50 posto ispod onih na širem tržištu, neki ulagači kažu da je uzlet tržišta dugoročan.

Evropske banke rastu šest uzastopnih kvartala | Sektor ima najduži pobjednički niz od prije globalne finansijske krize/Bloomberg

"Očekujemo da će evropski bankarski sektor u predstojećim mjesecima poslovati nešto bolje od tržišnog prosjeka", rekao je Roberto Scholtes, voditelj strategije u Singular banci.

"Prelazimo iz faze ciklusa u kojoj profiti vrtoglavo rastu zbog rasta kamatnih stopa u drugu u kojoj predviđamo višestruko povećanje u sektoru koji je mnogo profitabilniji i čvršći nego prije nekoliko godina", zaključio je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU