Povlačenje inflacije

Kompanije u eurozoni očekuju umjerena povećanja plata

09.04.2024. 09:17 / Izvor: Bloombergadria.com
EU

Plate radnika ključna su varijabla za dužnosnike ECB-a dok odlučuju kada i koliko će sniziti kamatne stope.

Kompanije u eurozoni očekuju usporavanje rasta plata, prema anketi Evropske centralne banke, pružajući kreatorima politike određenu utjehu da se inflacija sigurno povlači.

Očekuje se da će plate porasti za 3,8 posto u sljedećih 12 mjeseci, objavila je ECB u ponedjeljak u svojoj Anketi o pristupu finansiranju poduzeća.

To je pad od 4,5 posto u prethodnoj anketi u novembru. Očekivanja prodajne cijene još su snažnije pala — na 3,3 posto sa 4,5 posto.

Plate radnika ključna su varijabla za dužnosnike ECB-a dok odlučuju kada i koliko će sniziti kamatne stope.

Općenito se predviđa da će kamate ostati nepromijenjene na ovosedmičnom sastanku, a prvo smanjenje očekuje se u junu, kada će vjerovatno biti dostupno više uvjerenja da pritisci na plate popuštaju.

Zabrinutost je da će se veće plate prenijeti na potrošače, čime će se inflacija duže zadržati iznad ciljanih dva posto. Dok su drugi pokazatelji signalizirali usporavanje rasta plata na kraju 2023., kreatori politika željno iščekuju podatke za prvi kvartal.

Istraživanje ECB-a također je pokazalo da su se uslovi finansiranja dodatno pooštrili u prvom kvartalu 2024., ali znatno manje nego u četvrtom kvartalu 2023.

Kompanije su izvijestile o skromnom smanjenju potrebe za kreditima, dok je manji broj izvijestio o smanjenju njihove dostupnosti.

Također, kompanije smatraju da su opći ekonomski izgledi glavni faktor koji otežava dostupnost vanjskog finansiranja, iako nešto manje nego u prethodnom krugu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU