Cijene se moraju sniziti

Kirije u Evropi visoke: Amsterdam najskuplji evropski grad, ispred Pariza i Rima

09.04.2024. 12:36 / Izvor: Nezavisne novine
EU

Foto: Amsterdam

Amsterdam je na prvom mjestu u sve tri kategorije sa prosječnom zakupninom od 2.276 eura mjesečno za stan, 1.740 eura za garsonjeru i 963 eura za sobu.

Stanarine u Amsterdamu su najviše u Evropi, a među pet najskupljih gradova su i holandski Roterdam i Hag, pokazalo je istraživanje agencije Housing Anywhere.

Agencija za iznajmljivanje nekretnina za srednjeročni zakup Housing Anywhere je pregledala zakupnine za više od 67.000 domova u 28 evropskih gradova u prvom kvartalu ove godine, a Amsterdam je zauzeo prvo mjesto po cijenama, ispred Rima i Pariza, prenosi NL times.

Amsterdam je na prvom mjestu u sve tri kategorije sa prosječnom zakupninom od 2.276 eura mjesečno za stan, 1.740 eura za garsonjeru i 963 eura za sobu.

Prosječna zakupnina stana u Roterdamu iznosi 1.795 eura, a u Hagu 1.790 eura.

U Roterdamu su cijene stanarina porasle za 15,8 odsto međugodišnje, a u Hagu za čak 25,6 odsto.

Na listi deset najskupljih gradova za iznajmljivanje se nalazi još jedan holandski grad, Utreht, koji je zauzeo sedmo mjesto sa prosječnom kirijom od 1.746 eura.

Holandsko udruženje zakupaca Vonbond saopštilo je da je šokirano rezulatima istraživanja.

"Već smo znali da su stanarine visoke, ali činjenica da smo izašli kao "pobjednici" ovog istraživanja, odnosno gubitnici, je tužna vijest", smatra Marten Vidermajer iz organizacije Vonbond.

Prema njegovom mišljenju, istraživanje je pokazalo da su cijene iznajmljivanja u Holandiji previsoke i da moraju da se ograniče.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU