EU se nada dogovoru o zajedničkom tržištu zapadnog Balkana

07.06.2017. 08:20 / Izvor: Akta.ba
EU se nada dogovoru o zajedničkom tržištu zapadnog Balkana

Evropska unija se nada da će lideri zapadnobalkanske šestorke na samitu u Italiji 12. jula postići dogovor o stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta.

Evropska unija se nada da će lideri zapadnobalkanske šestorke na samitu u Italiji 12. jula postići dogovor o stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta koje bi moglo da zaživi u roku od godinu dana, izjavio je danas evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han.

Han je objasnio da bi zajedničko tržište zapadnog Balkana koje bi moglo da ukloni trgovinske barijere, uvede standardizovana pravila poslovanja i otkloni prepreke za rad širom regiona, bilo zasnovano na postojećem regionalnom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA).

"Nadamo se da ćemo dobiti odobrenje za ovo za samitu u Trstu", naveo je Han govoreći o predstojećem godišnjem sastanku lidera zapadnog Balkana sa zvaničnicima EU.

"Uz političku volju možemo to da uradimo za godinu dana", rekao je Han novinarima dodavši da će Evropska komisija pomoći taj proces.

Zajedničko tržište će, kaže Han, pripremiti zemlje za jedistveno tržište EU koje razbija trgovinske barijere i omogućuje nesmetan pristup potrošacima širom Unije, prenosi Rojters.

"Ovo je pokušaj da se stvori pozitivna atmosfera na Balkanu, da se stvore nove poslovne mogućnosti. To treba da bude ostvarivo", naveo je evropski komesar.

Han je takođe naglasio da kakav god da dogovor bude postignut, on neće otkloniti sve preostale carinske barijere zato što Kosovo trećinu prihoda ostvaruje preko carinskih dažbina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU