Hoće li svaki drugi bankar izgubiti svoj posao u narednoj deceniji?

16.11.2017. 08:39 / Izvor: Agencije
Hoće li svaki drugi bankar izgubiti svoj posao u narednoj deceniji?

Nordea je prošlog mjeseca saopštila da će smanjiti 6.000 radnih mjesta, od kojih je 2.000 konsultanata, u nastojanju da se prilagodi digitalnom dobu.

Odgovor na to pitanje da li će svaki drugi bankar izgubiti svoj posao u narednoj deceniji je vjerovatno "da".

To kaže izvršni direktor Nordea Bank AB, Kasper von Koskul. Drugi u industriji slično prognoziraju, uključujući bivšeg izvršnog direktora kompanije Citigroup Inc. Vikrama Pandita. Međutim, svi direktori banaka ne dijele isti stav.

U SEB AB-u, jednoj od četiri najveće banke u Švedskoj, izvršni direktor Johan Torgebi kaže da će možda biti čak i više zaposlenih nego prije 10 godina. Neke pozicije će postati suvišne, ali će ih zamijeniti nove uloge, a postojeće osoblje će biti preobučeno. Ključno pitanje jeste produktivnost i rast, tvrdi on.

U intervjuu u Stokholmu, Torgebi je rekao da "gotovo svi koji rade u finansijskoj industriji danas" treba da pretpostave da će negdje između 10 i 90 procenata onoga što znaju biti zastarjelo u digitalnom dobu.

S obzirom na fundamentalne promjene koje se događaju u industriji, vjerovatnije je da će banke moći da rade sa manje ljudi, rekao je Torgebi.

"Ali broj zaposlenih bi takođe mogao i da raste, Ako možete da povećate svoje poslovanje, onda ćete možda biti više u budućnosti, ali ćete i dalje trebati povećavati produktivnost" , kaže Torgebi.

Nordea je prošlog mjeseca saopštila da će smanjiti 6.000 radnih mjesta, od kojih je 2.000 konsultanata, u nastojanju da se prilagodi digitalnom dobu. Nedjelju dana kasnije, Narodna banka Australije saopštila je da iz sličnih razloga smanjuje 4.000 radnih mjesta. Ove objave najavljuju budući izgled industrije koja je već izgubila na stotine hiljada poslova od finansijske krize 2008. godine.

Svenska Handelsbanken AB ostala je jedina švedska banka koja je dodala poslove tokom protekle decenije. Takođe je bio istrajna u svojoj posvećenosti održavanju ogranaka. Ali uopšte, najveće banke u Švedskoj su smanjile svoju mrežu filijala u zemlji za oko 30%.

Torgebi kaže da su mu se predviđanja direktora kompanije Nordea o broju zaposlenih u industriji dojmila kao "prilično jaka izjava".

"Iz naše perspektive, mi nemamo planove za bilo šta slično onome što su oni uradili. Ali, ono što se sada dešava sa digitalizacijom i ono na čemu radimo jeste da se kontinuirano poboljšavamo u tom pravcu", rekao je Torgebi.

Birgite Bonesen, direktor Swedbank AB, kaže "možda će biti promjena u broju" zaposlenih, ali je "bitniji sadržaj" onoga što će oni raditi.

"Mnogi ljudi će se preobratiti u različite uloge", zaključuje ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU