Uvođenje carina na aluminijum i čelik korak ka protekcionizmu

09.06.2018. 11:00 / Izvor: SRNA
Uvođenje carina na aluminijum i čelik korak ka protekcionizmu

EU je glavna destinacija američkog izvoza, te da su carinske stope europskog bloka nepromjenljive i predvidive.

Ambasadori zemalja članica EU u Vašingtonu i predstavnik Brisela u SAD u otvorenom pismu kritikovali su uvođenje carina na aluminijum i čelik iz EU, ukazujući da je to značajan korak u pravcu protekcionizma.

"U svakom partnerstvu jednostrani postupak na štetu drugog ugrožava cjelokupan obostrano koristan odnos. Uvođenje carina na čelik i aluminijum iz EU značajan je korak u pravcu protekcionizma", navode ambasadori u pismu, prenosi američki dnevnik "Vašington post".

Ambasadori su podsjetili da je na meti sankcija i europska industrija koja u SAD ulaže više milijardi eura i stvara više miliona radnih mjesta.

Oni ističu da je EU glavna destinacija američkog izvoza, te da su carinske stope evropskog bloka nepromjenljive i predvidive.

Ambasadori su pozvali Vašington da pažnju posvjeti pitanjima od kojih korist imaju obje strane, poput kretanja ka fer globalnom sistemu trgovine, pobošljanju pristupa tržištu, zaštite intelektualne sredine, te smanjenja ograničenja i postojećih carina između EU i SAD.

Tokom prošlog mjeseca američki predsjednik Donald Trump objavio je da će od 1. juna uvesti carine od 25 posto na uvoz čelika i deset odsto na aluminijum iz EU, Kanade i Meksika.

Brisel je najavio da će uzvratiti recipročnim mjerama na američku robu, a upućena je žalba Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zbog trgovinske politike SAD.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU