Mogućnost zapošljavanja sezonskih radnika izvan EU

07.09.2018. 09:00 / Izvor: SRNA
Mogućnost zapošljavanja sezonskih radnika izvan EU

Britanski poljoprivrednici koji uzgajaju voće i povrće moći će da zaposle migrante iz zemalja izvan EU sa privremenim vizama nakon "Brexita".

Britanski poljoprivrednici koji uzgajaju voće i povrće moći će da zaposle migrante iz zemalja izvan EU sa privremenim vizama nakon "Brexita", kako bi ublažili nedostatak radne snage tokom sezone, saopšteno je iz Vlade Velike Britanije.

Britanska poljoprivreda oslanja se na radnike iz EU, te su poljoprivrednici upozorili na mogućnost većeg nedostatka radne snage nakon glasanja o "Bregzitu" 2016. godine, kada bude ukinuta sloboda kretanja, što bi moglo da dovede do propadanja voća.

Probna šema trajaće od proljeća 2019. do kraja decembra 2020. godine, tokom planiranog perioda tranzicije nakon što Velika Britanija u martu 2019. izađe iz EU.

Šemom će biti omogućeno radnicima izvan EU da dođu u Veliku Britaniju na period do šest mjeseci.

Britanski ministar za zaštitu životne sredine Majkl Gouv izjavio je da je Vlada od poljoprivrednika čula snažne argumente u vezi sa potrebom za sezonskim radnicima, kako bi industrija hortikulture ostala produktivna i isplativa.

"Ova dvogodišnja probna šema ublažiće pritisak u vezi sa radnom snagom sa kojim se suočavaju poljoprivrednici tokom sezona. Pregledaćemo rezultate kako bismo pronašli najbolji način da ispunimo dugoročne potrebe industrije izvan EU", rekao je Gouv.

Proizvodnja hrane je najveći proizvodni sektor Velike Britanije, u kojem je prošle godine prodata hrana u vrijednosti od 70 milijardi funti, pokazali su podaci Kancelarije za nacionalnu statistiku.

Nacionalna unija poljoprivrednika ovakvo saopštenje Vlade ocijenila je kao veliku pobjedu. Britanski poljoprivrednici dugo su se oslanjali na stranu radnu snagu, naročito tokom žetve.

Šema za sezonske radnike u poljoprivredi predstavljena je nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU