Evropske članice i Kanada ulažu dodatnih 100 milijardi dolara u odbranu

15.02.2019. 12:16 / Izvor: Fena
Evropske članice i Kanada ulažu dodatnih 100 milijardi dolara u odbranu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak je priveo kraju dvodnevne rasprave savezničkih ministara odbrane o kontroli naoružanja, trenutnim operacijama i misijama, diobi troškova i o evropskoj odbrani.

Generalni  sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak je priveo kraju dvodnevne rasprave savezničkih ministara odbrane o kontroli naoružanja, trenutnim operacijama i misijama, diobi troškova i o evropskoj odbrani.

Generalni sekretar izjavio je da je alijansa "u dobrom stanju" dok se primiče obilježavanju 70. godišnjice u Washingtonu u aprilu.

Svi saveznici saglasni su da rusko kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) predstavlja značajnu prijetnju transatlantskoj sigurnosti. Stoltenberg je ponovo pozvao Rusiju da iskoristi posljednju priliku da poštuje sporazum, navodi se u zaključcima dvodnevnog zasjedanja  NATO-a u Bruxellesu.

"Svi saveznici spremni su na dijalog s Rusijom. Mi se, međutim, također pripremamo za svijet bez INF-a.", izjavio je Stoltenberg. 

Brojni NATO saveznici ponudili su doprinos za inicijativu "Četiri u 30", koja bi osigurala razmještaj 30 ratnih brodova, 30 kopnenih bataljona i 30 zračnih eskadrila u roku od 30 dana ili manje. Time bi se pojačala sposobnost NATO-a da odgovori brzo i odlučno u svakoj budućoj krizi.

Ministri su također raspravljali o ključnom pitanju diobe troškova, u smislu novčanih ulaganja, diobe kapaciteta i doprinosa. Sudeći po posljednjem izvještaju o vojnim troškovima, evropski saveznici i Kanada uložit će dodatnih 100 milijardi dolara u vojsku do kraja 2020.  Saveznici su modernizirali svoju opremu doprinosom većem broju misija i operacija.

Govoreći o misijama i operacijama NTO-a, Stoltenberg je izjavio da su saveznici u Afganistanu zajedno "i mi ćemo zajednički donositi odluke o budućnosti te misije". Misija NATO obuke u Iraku "sada je u toku, pružajući obuku i savjete institucijama nacionalne sigurnosti."

U zaključcima se navodi da  misija NATO-a na "održavanju mirnog i sigurnog okruženja za sve ljude na Kosovu"  ostaje nepromijenjena, ali se očekuje da ministri na proljeće donesu odluku  o angažmanu s kosovskim snagama sigurnosti.

Na zajedničkoj završnoj sjednici s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Federicom Mogherini i ministrima odbrane Finske i Švedske, Jussi Niinistöm i Peterom Hultqvistom, saveznici su pozdravili pojačani interes Evropske unije za odbranu kao sredstva jačanja NATO-a.

Stoltenberg je pozvao na tješnju saradnju u vojnim ulaganjima, novim kapacitetima, vojnoj mobilnosti i "osiguranju punog angažmana NATO saveznika koji nisu iz EU"

NATO će proslaviti  70. godišnjicu  postojanja u Washingtonu u aprilu, što je nova prilika za raspravu o trenutnim i budućim sigurnosnim izazovima, saopćeno je iz Sjevernoatlantskog saveza.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU