Održala predavanje

Veleposlanica Lizaranzu Perinat: Španjolska želi pomoći BiH na njezinom putu u EU

16.06.2023. 13:30 / Izvor: Fena
María Teresa Lizaranzu Perinat

Veleposlanica Španjolske u Bosni i Hercegovini María Teresa Lizaranzu Perinat u petak je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održala predavanje.

Veleposlanica Španjolske u Bosni i Hercegovini María Teresa Lizaranzu Perinat u petak je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održala predavanje na temu "30 godina bilateralnih odnosa između BiH i Španjolske" (30th anniversary of Bosnia and Herzegovina´s diplomatic relations with Spain).  

Riječ je o drugom predavanju koje je Filozofski fakultet SUM-a organizirao u sklopu ciklusa Tour d'horizon koji obuhvaća predavanja i posjete veleposlanika, čak i nerezidentnih, na ovom fakultetu.

Prije predavanja veleposlanica Lizaranzu Perinat se susrela s upravom Filozofskog fakulteta, dekanom prof. dr. sc. Draženom Barbarićem i prodekanima.

"Ideja posjeta je da veleposlanici prikažu misiju njihovih veleposlanstava u BiH i na taj način studentima približe što oni mogu uraditi za BiH i što to zapravo rade", kazala dr. sc. Jelena Jurčić, doc. prodekanica za međunarodnu suradnju.

veleposlanica

Po riječima španjolske veleposlanice, razgovaralo se o tri dekade bilateralnih odnosa ali i o budućnosti tih odnosa u kojoj će BiH startati prema putu EU, a na tom putu i partnerstvu im želi pomoći i Španjolska.

Podsjećajući da u srpnju ove godine Španjolska preuzima predsjedanje Vijećem EU, veleposlanica je istaknula da će njezina zemlja nastaviti, kao i dosad, "gurati" BiH prema Uniji.

Veleposlanica je na predavanju mogla čuti pitanja i promišljanja studenata - na koji način oni vide ulazak BiH u EU, a s njima je podijelila i iskustva Španjolske i procesa njezinoga ulaska u EU prije mnogo godina.

Također, smatra da je najbolji način njegovanja budućih bilateralnih odnosa ove dvije zemlje upravo putem razmjene studenata preko Erasmus programa.

Inače, u Španjolskoj danas živi oko 3.000 bh. građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU