Na raskrsnici

Schallenberg-Escobar: Jak austrijsko-američki angažman za Bosnu i Hercegovinu

24.06.2023. 10:12 / Izvor: Akta.ba
Forum

Ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg i posebni izaslanik SAD Gabriel Escobar potcrtali su jak austrijsko-američki angažman za Bosnu i Hercegovinu, osposobljenu za budućnost.

Ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg i posebni izaslanik SAD Gabriel Escobar potcrtali su jak austrijsko-američki angažman za Bosnu i Hercegovinu, osposobljenu za budućnost, saopćeno je iz austrijske ambasade u BiH.

Pri austrijskom Europa-Forumu Wachau, prvi put u saradnji austrijskog Ministarstva vanjskih poslova i State Departmenta SAD-a, je 22. i 23. juna 2023. godine održan Workshop „Speak Up: Engaging young political leaders and civil society in the Western Balkans. Edicija: Bosna i Hercegovina“. U fokusu Workshopa, u kojem su sudjelovali predstavnice i predstavnici iz politike, civilnog društva i dijaspore iz Bosne i Hercegovine, bila je geostrateška nužnost da se osigura stabilnost Zapadnog Balkana i da se on čvrsto usidri u okviru zapadne zajednice vrijednosti.

Danas, drugog dana Workshopa, Schallenberg i Escobar susreli su se sa učesnicama i učesnicima, kako bi podcrtali austrijsko-američki angažman za jaču euro-atlansku integraciju Bosne i Hercegovine.

"Razmjena između bosanskohercegovačkih grupa stanovništva i novi pristupi u saradnji sa Bosnom i Hercegovinom su važniji nego ikad, kako bi se ova zemlja dugoročno vezala za zapadni sistem vrijednosti. Ruski napadački rat protiv Ukrajine, ali i napetosti u neposrednom susjedstvu, između Srbije i Kosova, iznova su zamiješali geopolitičke karte. Jedno je jasno: zajedno sa Sjedinjenim Državama vrijedi, dalje osluškivati i raditi na euro-atlanskoj budućnosti Bosne i Hercegovine", naglasio je ministar vanjskih poslova Schallenberg.

Bosna i Hercegovina je po mišljenju Schallenberga na raskrsnici. Dodjela kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji u decembru 2022. godine je bio važan politički signal za budućnost zemlje u EU-porodici. Sada treba da se daljim angažmanom djelotvorno podrže neophodne reforme – saglasni su Austrija i SAD.

"Austrija je istinski prijatelj Zapadnog Balkana. Vrlo važno da međunarodna zajednica uključi ove generacije lidera iz Bosne i Hercegovine. Radujem se sveobuhvatnom dijalogu koji unaprjeđuje naš angažman za demokratske i euroatlanske ambicije regije", ustvrdio je posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Escobar na marginima Workshopa.

Ovaj workshop pri Europa-Forum Wachau predstavlja početak jednog dugoročnog dijaloga. Na taj način austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova i State Department SAD-a pružaju podršku mladoj bosanskohercegovačkoj generaciji da svoju vlastitu budućnost sama odlučno oblikuje. Bosanskohercegovačka dijaspora u Austriji igra ulogu mosta između dvije države i u tom smislu ima važnu ulogu. Cilj Workshopa je bio, da se razrade konkretni prijedlozi rješenja, perspektive i preporuke za evropski put Bosne i Hercegovine.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU