Blokade i ultimatumi

Korak naprijed, nazad dva - čime dočekujemo Von der Leyen?

28.10.2023. 10:47 / Izvor: Federalna.ba
ursula

Važna gošća sredinom iduće sedmice stiže u Bosnu i Hercegovinu - predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Važna gošća sredinom iduće sedmice stiže u Bosnu i Hercegovinu - predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Iščekuje se datum za početak pregovora s EU, ali i finansijska podrška. No, uoči posjete, državna vlast se suočava s mnogo problema, ne ostavlja dojam funkcionalnog sistema. Dokaz tome je jučerašnji neuspješnii sastanak lidera, ali i propala sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tako je evropski put ostao u sjeni političkih interesa pojedinaca, a predstavnici EU u našoj zemlji razočarani, javlja Federalna.ba.

U iščekivanju posjete Ursule von der Leyen Bosni i Hercegovini, set reformskih zakona na čekanju. Optimizam da će naša zemlja dobiti datum za početak pregovora i dalje prisutan, no stanje na terenu ne ulijeva povjerenje. Posljednji sastanak ogolio je stare probleme. Dogovora ni kompromisa nema. Tačka sporenja ostaje Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine, a kamen spoticanja sjedište Apelacionog odjeljenja.

"Ako pripada RS-u, mi ćemo određivat gdje će biti, a ne neko drugi. Treba odvojiti prvostepeni i drugostepeni postupak i to treba da se garantuje ili obezbjedi ta nezavisnost u postupku", poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Za Dodika, sjedište u Banjaluci je ultimatum od kojeg ne odstupa. Za Trojku neprihvatljivo, ali isključivo, kažu, iz praktičnih razloga.

"Rješenja koja bi trebala biti finalna nismo uskladili, pogotovo oko sudova. I pitanje sjedišta oko kojeg nemamo identičan stav, mislimo da nije praktično, pragmatično", rekao je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

"Svako sa svoje strane misli da je dao previše, napravio previše kompromisa, ali velika je stvar da, iako se nismo dogovorili, nastavljamo razgovarati", ocijenio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Neuspješni sastanak državnih lidera uzrokovao je i neuspješnu sjednicu Vijeća ministara. S dnevnog reda skinuti su svi zakoni iz prioriteta Evropske unije. U tom paketu i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine. Ipak, ovakav scenarij za vodeću opozicionu stranku - očekivan.

"Osjećaju da im pada ugled u narodu i podrška, da će izgubiti sljedeće izbore i sad će početi da koče u odnosu na ono što su obećali Čoviću i Dodiku", smatra predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Djelimično zadovoljni i razočarani - tako bi se mogao okarakterisati komentar Delegacije Evropske unije na račun propalog sastanka državnih lidera. Ne vide razlog da politički akteri insisitraju na sjedištu u Banjaluci:

"U skladu s mišljenjem Vencijanske komisije o ovom pitanju, EU napominje da prilikom utvrđivanja sjedišta treba uzeti u obzir blizinu ključnih elemenata kao što su tužilaštva, pritovrski objekti i kazneno-popravne ustanove te usluge pravne pomoći."

Posjeta Ursule von der Leyen važna je i zbog finansijskog aspekta. A nije tajna da se takvim darovima bh. političari najviše raduju. Ostalo je još nekoliko dana, a potezi državnih lidera bit će ključni.

"Sve to zavisi i od reformi koje će bh. vlasti u zadnjem momentu usvojiti ili ne. Naravno, onda i političari u Bosni i Hercegovini kalkuliraju da li im se isplati raditi reforme, pa makar i minimalne", kaže Adi Ćerimagić, analitičar inicijative za evropsku stabilnost.

Blokade i ultimatumi nasuprot dogovora i kompromisa. Opcije su pred liderima, za šta se opredijele, odlučit će u kojem pravcu će se kretati evropska budućnost Bosne i Hercegovine. Nakon propalih razgovora i sjednica, priliku za popravni državni ministri imat će u ponedjeljak, uz nadu da će evropski dnevni red biti bogatiji, te da sve neće ostati na usvojenih pet reformskih zakona, jer posla još itekako ima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU