Misija EUFORA

Šarec: Slovenija snažno podržava BiH na njenom euroatlantskom putu

28.11.2023. 13:43 / Izvor: Fena
šparec

Ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec izjavio je danas u Sarajevu kako Slovenija snažno podržava Bosnu i Hercegovinu.

Ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec izjavio je danas u Sarajevu kako Slovenija snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

"Pozdravljamo prijateljske odnose Slovenije i Bosne i Hercegovine. Spajaju nas iste vrijednosti i tradicionalno prijateljski odnosi – istaknuo je Šarec, nakon susreta s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom i njegovim zamjenicima", Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem.

Kazao je kako Slovenija ostaje u potpunosti posvećena misiji EUFOR-a/Althea, potcrtavajući kako je smatraju ključnim elementom sigurnosti i stabilizacije u BiH.

"Posebno pozdravljamo nedavno produženje njenog mandata od Vijeća sigurnosti UN-a. Kao jedna od zemalja učesnica u operaciji EUFOR-a/Althea, cijenimo podršku NATO-a ovoj operaciji u okviru sporazuma 'Berlin plus'", kazao je Šarec.

U tom je kontekstu ocijenio kako se sigurnosni izazovi najbolje mogu riješiti izgradnjom čvrstih odnosa i partnerstva, kao i zajedničkim radom i dijeljenjem zajedničkih vrijednosti.

"Nijedna zemlja ne može sama efikasno da se nosi sa globalnim izazovima. Sretan sam što možemo nastaviti da gradimo naše prijeteljske odnose na čvrstim osnovama i međusobnom poštovanju", poručio je Šarec. 

Prethodno je iskazao zahvalnost za, kako je kazao, izuzetnu pomoć koju je Bosna i Hercegovina pružila Sloveniji u augustu kada se ta zemlja suočila s najvećim poplavama u svojoj historiji. 

"Zadovoljni smo napretkom koji je postignut uz pomoć sredstava dodijeljenih putem evropskog instrumenta mirovne pomoći, kada su odobrene mjere pomoći za deminiranje i jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH (OSBiH)", kazao je ministar Šarec u osvrtu na aktuelne projekte.

Podsjetio je i na druge projekte, koji se implementiraju u partnerstvu s OSBiH, uključujući i razvojne projekte koje Slovenija realizira u više općina u BiH, a s ciljem što bolje pripreme lokalnih zajednica za uspješno učešće u evropskim i drugim međunarodnim projektima.

Kada se radi o civilno-vojnoj saradnji, ministar Šarec je najavio realizaciju novih projekata koji će biti usklađeni sa specifičnim lokalnim potrebama.    

Na izuzetno dobre odnose Bosne i Hercegovine i Slovenije ukazao je i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, naglašavajući kako se radi o snažnom partnerstvu bez otvorenih pitanja.

"Slovenija je naš partner na euroatlantskom putu i jedan od najsnažnijih zagovornika Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji", kazao je Helez.

Naveo je kako je susret bio prilika za razmjenu mišljenja o brojnim temama, podsjećajući kako Slovenija i Bosna i Hercegovina kontinuirano sarađuju, o čemu, uz ostalo, svjedoče godišnji planovi bilateralne saradnje.

"U 2023. godini smo imali ukupno 16 projekata, od čega je osam realizirano u Sloveniji i isto toliko u Bosni i Hercegovini", kazao je ministar Helez.   

Podsjetio je, također, kako odnose dviju zemalja karakteriziraju međusobna pomoć i podrška, ilustrirajući to primjerima iz 2014. godine kada je Slovenija bila jedna od najaktivnijih zemajla u pružanju pomoći nakon velikih poplava u BiH, kao i angažmanom jedinice OSBiH u otklanjanju posljedica poplava koje su u augustu pogodile Sloveniju.  

Ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec je, u sklopu posjete Bosni i Hercegovini, obišao snage EUFOR-a i slovenački kontingent, nakon čega su uslijedili razgovori u sjedištu Ministarstva odbrane BiH, gdje je visokom gostu priređen svečani doček uz Počasnu jedinicu OSBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU