Evropski put BiH

Hrvatska diplomatskim naporima približava Bosnu i Hercegovinu Europskoj uniji

16.01.2024. 09:17 / Izvor: Fena
hr

U organizaciji Kluba žena Udruge Hrvata BiH "Prsten" i Hrvatske paneuropske unije u Zagrebu je održana tribina "Europski put Bosne i Hercegovine".

U organizaciji Kluba žena Udruge Hrvata BiH "Prsten" i Hrvatske paneuropske unije u Zagrebu je u ponedjeljak održana tribina "Europski put Bosne i Hercegovine".

Uvodni govornici bili su veleposlanica BiH u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal, znanstvena savjetnica u Institutu za istraživanje migracija Vanda Babić-Galić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak Nikola Čiča, te profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Božo Skoko.

Tribinu je moderirala članica Hrvatske paneuropske unije (HPU) i Prstena Petra Jozipović, priopćeno je iz HPU-a.

Tribinu su otvorili predsjednica Prstena Ivana Milas i predsjednik HPU-a Pavo Barišić.

Milas je istaknula kako je zalaganje za položaj Hrvata u BiH ključan preduvjet napretka društava ovih prostora u cjelini.

Barišić je dodao da je pridruživanje BiH Europskoj uniji (EU) ključ za proširenje EU-a na jugoistoku Europe.

Predsjednik Internacionalne akademije znanosti i umjetnosti u BiH Asim Kurjak istaknuo je akademske i znanstvene uspjehe bh. akademije te je uputio na izrazitu važnost daljnjeg ulaganja u znanstvenu dimenziju društva BiH.

Veleposlanica Kovačević-Bajtal iznijela je detaljan pregled mukotrpnog puta BiH do otvaranja pristupnih pregovora koji se očekuju ovog proljeća.

Istakla je kako to ne bi bilo ostvarivo bez iznimnih diplomatskih napora RH-a.

"Nijedna strana ne bi smjela dopustiti da se propusti ijedna prilika da BiH bude pod istim krovom kao i Hrvatska. Sloboda kretanja i kapitala jedna je od najvećih potreba BiH, a ulaskom u EU najviše bi profitirali mladi željni napretka svake vrste", kazala je Kovačević-Bajtal.

Babić-Galić usporedila je put Bosne i Hercegovine i Crne Gore prema članstvu u Europskoj uniji.

"U BiH je u posljednje vrijeme vidljiv pomak prema europskoj obitelji, dok se za Crnu Goru to ne može reći, kao da je crnogorski kotač usporio", kazala je.

Napomenula je kako Republika Hrvatska neće usporiti u nastojanju da se obje zemlje integriraju u EU.

"Pored osobnih, emotivnih, ali i ustavno obvezujućih razloga, Hrvatska ima brojne druge razloge zašto neumorno podupirati 'kralježnicu hrvatskog identiteta'", kazala je Babić-Galić.

Božo Skoko govorio je o važnosti imidža BiH u očima Europe, te je zaključio kako bi se po primjeru brojnih benefita u hrvatskom društvu nakon pristupanja EU, trebao graditi i pozitivan imidž Europske unije u BiH.

"Time bi se ojačala potpora građanstva, a društvo spremnije prionulo svom razvoju i okretanju europskim vrijednostima", poručio je Skoko.

Na tom tragu, Nikola Čiča istaknuo je potrebu da se prisutnost pitanja članstva BiH u EU intenzivira.

Tribina je održana u iznimno pozitivnom tonu na dan 32. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 26. obljetnice završetka mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU