Zajednička prošlost

Rutte: Pred BiH je još puno posla do otvaranja pregovora, ali spremni smo pomoći

23.01.2024. 15:57 / Izvor: Fena
Rutte

Nizozemska osjeća snažnu povezanost sa zapadnim Balkanom, a posebno s BiH.

Premijer Kraljevine Nizozemske Mark Rutte izjavio je danas u Sarajevu da treba iskreno reći da je pred Bosnom i Hercegovinom još puno posla do ispunjenja svih uslova i da bh. političari moraju ostvariti napredak po pitanju 14 prioriteta prije otvaranja pregovora u članstvu.

Rutte je poslije sastanka koji je, kao dio delegacije Evropske unije u kojoj su još predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i premijeri Hrvatske Andrej Plenković, održao s Vijećem ministara BiH rekao da će u procesu pristupanja EU zemlje kandidati uvijek morati ispunjavati sve uslove posebno kad je u pitanju vladavina prava.

"Podržavamo evropske ambicije BiH i u zajedničkom interesu nam je da postane članica EU kao jedinstvena i nezavisna država. Nizozemska, EK i druge evropske zemlje su vrlo zainteresovane da pomognu što dokazujemo i ovom posjetom", naveo je Rutte.

Istakao je da njegova zemlja i BiH imaju jake veze i zajedničku prošlost s jednom tamnom stranicom koja je stvorila trajne veze, te da je to prošlost na koju ćemo se nastaviti zajednički osvrtati.

Rutte je poručio da Nizozemska osjeća snažnu povezanost sa zapadnim Balkanom, a posebno s BiH kojoj žele pomagati da bude sigurna, stabilna i prosperitetna.

Dodao je da na tome rade kao dio misije EUFOR-a i Vijeća za implementaciju mira, te finansirajući razvoj demokratije i vladavine prava u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU