Zvanično

BiH otvorila pregovore o Sporazumu o saradnji sa Frontexom

13.02.2024. 08:06 / Izvor: Fena
frontex

Bosna i Hercegovina danas je ispunila još jedan važan uslov na putu ka evropskim integracijama.

Bosna i Hercegovina danas je ispunila još jedan važan uslov na putu ka evropskim integracijama, zvaničnim otvaranjem pregovora o Statusnom sporazumu o Frontexu.

Statusni sporazum o Frontexu će omogućiti Frontexu da rasporedi Stalne snage evropske granične i obalske straže na teritoriji Bosne i Hercegovine, na zahtjev nadležnih vlasti u BiH, zbog podrške aktivnostima upravljanja granicom.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao je da to ne znači da BiH započinje saradnju sa jednom evropskom institucijom, nego da je BiH dio zajedničke i kolektivne evropske sigurnosti.

Smatra da su pripadnici sigurnosnih agencija BiH najbolji na svijetu, jer svojim angažmanom svakog dana ispunjavaju sve kriterije i mogu parirati svakom policajcu na svijetu, iako nisu ni blizu dovoljno plaćeni za taj rad.

"Ulažu napore da otklone prijetnje i rizike i povećaju ukupnu sigurnost za sve građane u BiH, u prvom redu od organiziranog kriminala, koji ugrožava razvoj i ekonomsku stabilnost BiH", istakao je.

Nešić je naglasio da će Frontex u tom smislu dodati novu dimenziju i ojačati granice u vrijeme ozbiljnih migracija koje su danas sigurnosni problem za sve.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je da ima dvije napomene, iz oblasti sigurnosti i agencija za provođenje zakona u BiH te evropskog puta BiH.

"Ako ima volje, ima i načina za saradnju. Ostvareni su odlučni koraci naprijed u oblasti saradnje", kazao je.

Također se osvrnuo i na evropski put BiH, ističući da Evropa šalje jedinstvenu poruku, a to je da je su vrata otvorena i da postoji realna šansa i prilika koju BiH treba iskoristiti.

"Fontex možemo prekrižiti, ostalo je još da riješite zakone o sprečavanju pranja novca, sudovima i sukobu interesa. Interes je da odredbe tih zakona budu usklađene s odredbama evropskim standarda", poručio je, te dodao da očekuje da će zakon o sprečavanju pranja novca biti usvojen ove sedmice.

Zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliver Onidi je podsjetio da je prošle godine napravljen veliki iskorak BiH uspostavljanjem pune operativne saradnje sa EUROPOL-om, a da su ostali pregovori i o saradnji sa FRONTEX-om, što je veoma važan korak.

"Ova saradnja podrazumijeva pružanje podrške i predstavlja pomak ka institucionalnoj integraciji BiH kao angažiranog aktera gdje se domaćim vlastima pruža podrška da na bolji način upravljaju vlastitim procesima", kazao je.

Naglasio je da je u situaciji kada postoji izuzetan pritisak ilegalnih migracija, izuzetno važna policijska saradnja i zajedničko djelovanje u čuvanju i kontroli granica.

"Suočavamo se sa pritiskom migracija i veliki je broj nezakonitih dolazaka i u zemlje članice EU, tako da trebamo raditi zajednički kako da se zaštitimo. Nadam se da će pregovori sa Frontexom biti finalizirani i da će se kroz njegovo potpisivanje omogućiti službenicima BiH da zajednički surađuju sa ostalima", zaključio je.

Onidi, koji predvodi delegaciju predstavnika država članica EU i agencija EU - Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex), Europol i Agencije Evropske unije za azil, boravi u posjeti Bosni i Hercegovini 12. i 13. februara.

U fokusu ove posjete je praćenje realizacije Akcionog plana EU za zapadni Balkan u Bosni i Hercegovini, te razgovor o obavezama, realizaciji i mogućim potrebama Bosne i Hercegovine za dodatnom podrškom u pet oblasti iz Akcionog plana.

Onidi se, pored Nešića, danas sastao i sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, kao i rukovodiocima iz ministarstava i agencija BiH nadležnih za granicu, upravljanje migracijama, azil, prihvat, viznu politiku, borbu protiv krijumčarenja migrantima i trgovine ljudima.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja nema Statusni sporazum o Frontexu, a otvaranje pregovora je jedan od prioriteta koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni prije sastanka Evropskog vijeća u martu, kada će raspravljati o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

Od 2018. godine, kada je veći broj migranata počeo prelaziti u Bosnu i Hercegovinu, Evropska unija je izdvojila više od 140 miliona eura za podršku upravljanju granicama i zadovoljavanju humanitarnih potreba migranata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU