Sastanak u Bruxellesu

Krišto: Uvjerena sam da će EU na pozitivan način ocijeniti bh. rezultate

21.02.2024. 07:53 / Izvor: Fena
krišto

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastala se u Bruxellesu sa članovima Vijeća za opće poslove Evropske unije.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastala se u Bruxellesu sa članovima Vijeća za opće poslove Evropske unije, s kojima je razgovarala o reformskim aktivnostima koje Bosna i Hercegovina provodi na evropskom putu, a u sklopu su ispunjavanja osam plus jedan, odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Domaćin sastanka bili su povjerenik Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezna ministrica Republike Austrije za Evropsku uniju i ustavna pitanja Karolina Edtstadler.

Predsjedavajuća Krišto je naknadno održala i odvojeni bilateralni susret sa povjerenikom Varhelyiem.

"Članovima Vijeća za opće poslove Evropske unije predočila sam rezultate našega rada, odnosno ostvareni napredak u nešto više od godinu dana. Istaknula sam kako je Vijeće ministara BiH usvojilo i u parlamentarnu proceduru uputilo 13 nacrta zakona, od čega je devet sa oznakom 'EU'. Sedam ih je već usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH", izjavila je Krišto nakon sastanka.

Navela je da su, pored predloženih i usvojenih zakona od strane Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH, usvojili i niz drugih aktivnosti i potrebnih provedbenih akata koji su nužni za provedbu određenih reformi, a i za sve nas u BiH.

"Informirala sam ih da smo samo u proteklom tjednu održali konstituirajući sjednicu Koordinacijskog odbora za reformu javne uprave, na kojoj su usvojeni potrebni akti za daljni nesmetani rad, a i prethodno imenovan koordinator za reformu javne uprave", kazala je Krišto.

Napomenula je da je do sada održano i šest sjednica Kolegija za evropske integracije, te da su nakon godinu dana zastoja konsenzusom usvojili model integriranja BiH u EU.

Prema njenim riječima, finalizirane su i obaveze koje se odnose na implementaciju Plana rasta, "te smo se priključili zemljama regije u ispunjavanju ovih obveza sukladno datim rokovima".

"Također sam članove Vijeća za opće poslove upoznala kako ubrzano radimo i na preostalim obvezama koje su trenutno pred nama, a one su vezane za određene zakone koji se nalaze u fazi usuglašavanja, kao što su Zakon o sudu BiH, Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o graničnoj kontroli, Zakon o zaštiti osobnih podataka", navela je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Istaknula je, također, da se intenzivno i aktivno radi na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, "što ih je na poseban način interesiralo".

"Istaknula sam kako je svima nama u BiH posebno važno provesti cjelovitu reformu izbornog zakonodavstva. To podrazumijeva, kako implementaciju odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, tako i implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, za šta smo svi u BiH potpuno opredjeljeni. Ali i također da moramo raditi, napraviti druge popravke koje se odnose na demokratičnost i transparentnost izbornog procesa u BiH", kazala je predsjedavajuća Krišto.

Dodala je kako je naglasila i smatra ključnim za nas u BiH, da rješenja ovih pitanja, a i ostalih, moraju biti rezultat unutarnjeg dijaloga i dogovora, na čemu ona insistira. Smatra da jedino rješenja koja su donesena u institucijama BiH jamče dugoročnu stabilnost i sigurnost, poboljšavaju odnose i vraćaju povjerenje među narodima u BiH.

"S obzirom na sve ono što sam uspjela danas saznati i čuti kroz razgovore i kroz pozitivnu atmosferu na samom sastanku sa članovima Vijeća za opće poslove, a i tijekom bilateralnog susreta sa povjerenikom Varhelyiem, uvjerena sam kako će se Evropska unija, odnosno Evropsko vijeće na pozitivan način opredijeliti spram postignutih rezultata koje je BiH ostvarila na svom evropskom putu", zaključila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU