Na korak do ispunjenja svih zahtjeva

Premijer Nikšić: EU ne smije biti prestroga

04.03.2024. 11:06 / Izvor: Dnevni Avaz
EU

Izmjene Izbornog zakona koje zahtijevaju i izmjene Ustava BiH nisu jedan od uslova za otvaranje pregovora.

Usvajanjem zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH ove sedmice došli bismo na korak do ispunjenja svih zahtjeva koje je Evropska unija stavila pred BiH za dobivanje pozitivnog odgovora za otpočinjanje pristupnih pregovora, izjavio je za današnji "Dnevni avaz" premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

"Kao i uvijek, pregovori su teški, iscrpni, ali je bitno da im svi pristupamo otvoreno, s iskrenom namjerom da se usvojenim rješenjima približimo evropskim standardima", kazao je Nikšić.

Podsjeća da izmjene Izbornog zakona koje zahtijevaju i izmjene Ustava BiH nisu jedan od uslova za otvaranje pregovora, ali jesu obaveza iz 14 prioriteta Evropske komisije.

"Ukoliko usvojimo zakon o sprječavanju sukoba interesa, jedino ostaje zakon o sudovima da stopostotno ispunimo sve preduvjete. Međutim, mislim da EU ne može i ne smije biti prestroga prema BiH. Ne bježimo od svojih obaveza, ali i EU treba prepoznati činjenicu da smo u posljednjih godinu dana usvojili više reformskih zakona nego u cijelim ranijim mandatima", rekao je Nikšić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU