Gdje je mjesto BiH u programu HORIZON 2020?

07.01.2014. 15:02 / Izvor: eKapija.ba
Gdje je mjesto BiH u programu HORIZON 2020?

BiH je ponuđen Memorandum o razumijevanju za pristupanje programu H2020, koji nije potpisan, jer je njegovo potpisivanje vezano za implementiranje IPA projekata koji su u međuvremenu suspendirani za BiH.

Europska komisija je 13.12.2013. objavila prve natječaje iz novog programa EU za istraživanje i inovacije pod nazivom  HORIZON 2020 (H2020), u ukupnom iznosu od čak 15 milijardi eura za prve dvije godine programa. Programom su udareni temelji jačanju suradnje znanstvenog i poslovnog sektora u postizanju konkretnih rezultata, pri čemu će inovativni i agilni mali i srednji poduzetnici imati brojne prilike za dodatno financiranje svojih projekata.

Program je namijenjen svim državama članicama Europske unije, ali i državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za pristupanje EU, kao što je Bosna i Hercegovina. Više istraživanja je nedvojbeno pokazalo da se GDP jedne zemlje uvećava razmjerno njenom investiranju u znanost i istraživanje. Trenutno investiranje u BiH nauku iznosi manje od 0,17% od GDP-a u oba entiteta, pa je ovaj program sjajna šansa da se nedostatak domaćih sredstava nadomjesti ponuđenim od EU.

BiH ima jak vlastiti interes za sva navedena područja i primjenu novih dostignuća, te iskorištenje ove prilike za podizanje svojih istraživačkih i privrednih kapaciteta, koje ne uspijeva razviti samo vlastitim i nedostatnim sredstvima, koja se ulažu u razvoj.

BiH je ponuđen Memorandum o razumijevanju za pristupanje programu H2020, koji nije potpisan, jer je njegovo potpisivanje vezano za implementiranje IPA projekata koji su u međuvremenu suspendirani za BiH.

"BiH je sada pod strogim sankcijama EU, samo što o tome odgovorni političari nisu izvijestili javnost! Dok Srbija i Hrvatska napreduju, naše vlasti odbijaju nam omogućiti čak i natjecanje za raspoloživa EU sredstva za razvoj", navode iz Instituta za hidrotehniku Sarajevo, koji u obraćanju javnosti ističu kako vladajuće stranke ne žele ojačati znanstvenu i privrednu poziciju BiH u EU, ojačati ulogu i vodstvo industrije, ne žele olakšati pristup izvorima financiranja za male i srednje poduzetnike, pa ni osigurati rješavanje najvažnijih problema BiH građana!

"Koja nam je perspektiva? Kako ćemo izdržati narednu godinu? A kako narednih šest, bez stranih investicija, a sa finansiranjem iz sve manjih domaćih fondova, odnosno iscrpljenih budžeta? Da li to možda vlasti znaju nešto što mi ne znamo? Ili mi znamo i vidimo ono što oni ne znaju? Da li možemo više čekati i ko će odgovarati ako BiH propusti i ovu šansu?", poručuju iz Instituta za hidrotehniku Sarajevo.

Očekuje se da će Program postići nekoliko važnih ciljeva

  • ojačati znanstvenu poziciju EU poticanjem najviše razine istraživanja iznosom od gotovo 24,6 milijardi eura
  • s gotovo 18 milijardi eura ojačati ulogu i vodstvo industrije u inovacijama uz pomoć velikih ulaganja u ključne tehnologije i olakšavanje pristupa izvorima financiranja za male i srednje poduzetnike
  • sa 31,8 milijardi eura osigurati rješavanje najvažnijih problema europskih građana koji se odnose na klimatske promjene, pojeftinjenje obnovljivih izvora energije, sigurnost hrane, održivost poljoprivrede, zdravlje, rješavanje problema vezanih uz transport i promet.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU