Erasmus+ otvara mogućnosti za obrazovanje odraslih

24.04.2015. 09:38 / Izvor: Fena
Erasmus+ otvara mogućnosti za obrazovanje odraslih

U Banjoj Luci jučer su predstavljeni rezultati rada Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Bosne i Hercegovine (APOSO), u okviru aktivnosti Erasmus+ programa.

U Banjoj Luci jučer su predstavljeni rezultati rada Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Bosne i Hercegovine (APOSO), u okviru aktivnosti Erasmus+ programa.

Ovo je prva u nizu konferencija koje Agencija planira održati da bi se predstavile prednosti koje donosi Erasmus+ program.

Na konferenciji je o očekivanjima, prednostima uključivanja u Erasmus+ program i rezultatima rada, osim rukovodstva Agencije i voditelja projekata, govorila i predstavnica Ministarstva civilnih poslova BiH te predstavnici Andragoškog centra iz Slovenije.

Zvonka Pangrec-Pahernik, šefica Informativnog i promotivnog centra iz Slovenije, izjavila je da danas jednostavno nije moguće računati da će vještine stečene u školi biti dovoljne do kraja radnog vijeka.

"Ako se slažete s tvrdnjom da je čovjek holističko biće, onda morate njegovati holistički pristup čovjeku. Erasmus+ otvara one mogućnosti za rad s odraslima koje se ne mogu financirati iz redovnih sredstava države, a svaka država može pronaći ono što joj je najbitnije unutar zadanog zajedničkog okvira i to implementirati", kazala je.

Na skupu je prezentiran rad državnih koordinatora na implementaciji evropske agende za obrazovanje odraslih.

Riječ je o izgradnji Elektronske platforme za obrazovanje odraslih te pokretanju eTwinning portala namijenjenog međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog odgoja i obrazovanja do srednje škole.

Predstavljanje rada državnih koordinatora na implementaciji evropske agende za obrazovanje odraslih ima za cilj  upoznavanje obrazovnih vlasti i svih aktera uključenih u ovaj proces o principima i standardima obrazovanja odraslih.

Konačni cilj projekta je ujednačiti pristup obrazovanju odraslih na svim nivoima vlasti usvajanjem jednakih načela, ciljeva, značaja i statusa djelatnosti u obrazovanju odraslih.

Da bi se navedeno realiziralo potrebno je stvoriti preduvjete za sustavno djelovanje različitih sektora unutar BiH na svim nivoima.

Ovom konferencijom Agencija je uspješno pokrenula dijalog  zainteresiranih strana te javnosti predstavila aktivnosti koje, u okviru Erasmusa, planira u sljedećem razdoblju.

Projekt "Implementacija evropske agende za obrazovanje odraslih" predviđa suradnju s drugim zemljama, ali naglašava važnost suradnje svih sektora unutar države na ujednačavanju pristupa obrazovanju odraslih. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU