Althea snaga Evropske unije

EU / NATO

Nizozemska šalje 150 marinaca i obavještajce u Bosnu i Hercegovinu

07.04.2023. 11:55 / Izvor: EurActiv.rs
Eufor

Do 150 marinaca bit će poslano u Bosnu i Hercegovinu na godinu dana kako bi ojačali misiju Althea snaga Evropske unije (EUFOR).

Do 150 marinaca bit će poslano u Bosnu i Hercegovinu na godinu dana kako bi ojačali misiju Althea snaga Evropske unije (EUFOR), naveli su ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra i ministrica odbrane Kajsa Ollongren u pismu parlamentu u četvrtak, javlja portal Euractiv.

"S obzirom na geografsku blizinu, Nizozemska i EU imaju direktan interes za stabilnost na Zapadnom Balkanu. Zajedno sa partnerima, Nizozemska ima za cilj promovirati političku i društvenu stabilnost i mirnu koegzistenciju u Bosni i Hercegovini i šire na Zapadnom Balkanu", navodi se u pismu Parlamentu.

Kako navodi Euractiv, osim 150 marinaca će u Bosnu i Hercegovinu biti poslano još deset vojnika kako bi prikupljali obavještajne podatke u okviru takozvane “ljudske obavještajne jedinice”. Dok će marinci služiti u zemlji godinu dana počevši od oktobra, obavještajna jedinica će stići u BiH u junu.

“Stabilnost na Balkanu je važna za sigurnu Evropu. Zbog toga Nizozemska šalje pješadijske čete i obavještajni tim u Bosnu i Hercegovinu. Tako je danas odlučila Vlada. Vojnici će biti dio misije EU EUFOR Althea”, napisao je Ollongren na Twitteru.

U pismu se navode Rusija i Kina kao destabilizujući faktori u regionu.

“Države poput Rusije i Kine pokušavaju povećati svoj utjecaj u Bosni i Hercegovini. Rusija ima koristi od nestabilne Bosne i Hercegovine kako bi spriječila dalje približavanje EU i NATO-u i povećala vlastiti utjecaj na Balkanu. […] Kina može iskoristiti ekonomsku moć da izvrši pritisak na zemlje poput Bosne i Hercegovine da stvori povoljnije okruženje za postizanje svojih strateških ciljeva”, navodi se u pismu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU